среда, 29. септембар 2021.

 

Jutjub: Suspendovani video zapisi koji sadrže dezinformacije o vakcinama

 

 

SCITECH Autor:N1 Beograd 29. sep. 202116:41 > 16:43

Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

 

Platforma "Jutjub" je saopštila da je suspendovala sve video zapise koji sadrže dezinformacije o vakcinama koje se trenutno u upotrebi i koje su odobrile lokalne zdravstvene vlasti ili Svetska zdravstvena organizacija. Ova mera predstavlja proširenje politike koja pokriva upotrebu vakcine protiv koronavirusa.

 

Kako prenosi portal „Engadget“, korisnici ne smeju da objavljuju video zapise u kojima tvrde da vakcine dovode do hroničnih nuspojava (osim retkih nuspojava koje su zdravstvene vlasti priznale), sadržaj koji navodi da vakcine ne smanjuju prenos ili sakupljanje bolesti, ili video zapise koji sadrže netačnosti o sastojcima vakcine.

 

Ipak, kako se dodaje, postojaće neki izuzeci. Jutjub će „nastaviti da dozvoljava sadržaj o politikama vakcina, novim ispitivanjima vakcina i istorijskim uspesima ili neuspešima vakcina“.

 

Korisnici takođe mogu da dele naučne rasprave o vakcinama i lična svedočanstva o svojim iskustvima, sve dok nemaju istoriju promovisanja dezinformacija o vakcinama i dok je njihov video u skladu sa drugim Jutjub pravilima. Takođe će biti dozvoljeno objavljivanje video zapisa koji „osuđuju ili osporavaju dezinformacije“ koje krše Jutjub politiku.

 

Kako je saopšteno iz Jutjuba za „Vašington post“, biće uklonjeni i kanali koji su povezani sa istaknutim protivnicima vakcinacije, uključujući Džozefa Merkolu i Roberta F. Kenedija mlađeg.

 

 

***

Komentar

***


 

 

I za ljude u razvijenim zemljama, a kamo li kod nas, sve je postalo previše složeno, komplikovano, preglomazno ne samo nauka nego i umetnost, tehnika, pravo, birokratija, transport.... budući tako „preglomazni“ ti sistemi, kao i  sama kultura, postaju zamorni, odbojni čak za većinu. Umesto da nam kultura bude - kompas, pojmovna i praktična lupa, štaka - pomoću koje se lakše krećemo kroz život i preživljavamo, ona biva odbačena i zamenjena surogatima. U našem slučaju, budući da živimo u društvu gde je sprečena evolucija, bilo kakva promena – u društvu gde je  budućnost zatvorena – ljudi nalaze izlaz u tome ili da u sadašnjosti na najvulgarniji način uživaju. Druga opcija, pored pomenutog hedonizma u sadašnjosti, je povratak u prošlost. To vraćanje u prošlost vođeno je parolom „vraćamo se čistoći koja je postojala na početku“ a uvek se završava vraćanjem u primitivne oblike te prošlosti. Ni hedonizam kao ni povratak u prošlost u sebi nemaju ni trunku inovacije, nikakvu konstruktivnos koja bi nam pomogla da se izgradimo kao ličnosti, pa da tako izgrađeni, budemo sposobniji da se bolje snalazimo u tom složenom svetu u kome živimo. Hedonizam i povratak u prošlost su „involucija“ – „razvoj prema smrti“. Antivaseri i naši vozači (saobraćaj) su najbolji pokazatelj involucije tj. "život kao ruski rulet"!

 

 Zoran Stokić

29.09.2021.

Нема коментара:

Постави коментар