субота, 18. септембар 2021.

 

Sociološki experimentum crucis o stanju naroda u Srbiji 2021.

 

 

 

Izvor: N1 18.09.2021.

 

Pokret slobodnih građana javno je izrazio protest zbog toga što je bivši predsednik Predsedništva SFRJ i Socijalističke partije Srbije Borisav Jović sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Sahrana Jovića u Aleji zaslužnih građana nameće pitanje za šta je tokom devedestih godina bivši član i predsednik Predsednistva SFRJ, predsednik i potpredsednik SPS-a zaslužan, navodi PSG u saopštenju.

 

U saopštenju se podseća da je Jović učestvovao u donošenju i sprovođenju ključnih odluka Miloševićevog režima koje su dovele do, kako se navodi, krvavog raspada Jugoslavije i do gušenja demokratskih procesa u Srbiji.

 

Time je Jović, prema oceni PSG-a, aktivno dopineo pisanju najmračinijeg dela istorije Srbije.

 

„Izvođenje tenkova 9. marta 1991. koje je Borisav Jović naredio kao predsednik Predsedništva SFRJ predstavljaju osnov za istorijsku prekretnicu u političkom životu u Srbiji, kada je tadašnji režim odlučio da odustane od demokratizacije društva i krene putem ratova i otvorenog totalitarizma. Posledice ovakvog njegovog delovanja osećamo i danas“, poručuje se u saopštenju PSG-a.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Od 14.09.2021. sam pratio kako će narod u Srbiji reagovati na "vest da će B.J. biti sahranjen uz državne i vojne počasti u aleji zaslužnih..."  Rezultat? Muk. 0% reakcije. Zaključak?

 

Nisu svi narodi sposobni da se uzdignu do političkog naroda. "Postoje", kaže Aristotel, "azijatski narodi, koji su po svojoj prirodi pokorniji od Helena, i koji podnose despotsku vlast ne osećajući pri tome nikavu mučninu nelagodnosti; to su narodi koji se nisu uzdigli do političkog poretka već su u njihovim zemljama odnosi kao u kući - gde robove mora da vodi gospodar".

 

Zoran Stokić

18.09.2021.

Нема коментара:

Постави коментар