недеља, 5. септембар 2021.

 

Ustoličenje uz podele i nerede, mitropolit Joanikije postao „dostojan“

 

 

REGION Autor:Nenad Nešić 05. sep. 202119:42 > 19:44

 

 

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije.

 

Od zvuka helikopterske elise nije mogao da čuje zvona cetinjskog manastira koja najavljuju njegov dolazak, a od pancirskih ćebadi i dugih cevi protivterorističke jedinice nije mogao da vidi skromni skup dobrodošlice – tako je mitropolit Joanikije postao „dostojan“.

 

„Vi znate vaša svetosti da su te podele veštački izazvane i mi smo učinili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena“, rekao je mitropolit Joanikije.

 

Od Podgorice do Cetinja otvorena je bila samo vazdušna linija.

 

Na putu, barikade – tokom prepodneva demonstranti koji su se protilvili ustoličenju na Cetinju palili su gume, parkirali šlepere i bagere i ulazili u sukob sa policijskim kordonima.

 

Na jednom od snimaka jasno su se čuli i rafalni pucnji.

 

Nereda je bilo i u centru Cetinja. Na Dvorskom trgu letele su kamenice i flaše, policija odgovarala bacanjem suzavaca.

 

U jednom momentu potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović objavio je na Tviteru snimak na kojem se vidi da je savetnik predsednika Crne Gore i nekadašnji direktor policije Veselin Veljović predvodio napad na policiju. Ubrzo, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je javnosti da je njegovom naredbom policija uhapsila Veljovića.

 

A tokom izveštavanja sa cetinjskih ulica reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić prvo je gađana kamenjem, a u drugom, odvojenom incidentu, njoj je prišla grupa mladića, sa zahtevom da obriše snimke sa telefona, iako im je objasnila da ih ne poseduje, već da radi živo uključenje preko Fejsbuka.

 

I dok se situacija polako smirivala, ustoličenog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija sa Cetinja brzo su ispratile iste uniforme koje su ga tu i dočekale.

 

Novo sletanje proteklo je u miru. Na hramu u Podgorici mogao je da vidi jasnu poruku, a mogao je i da čuje crkvena zvona i aplauz masovnog skupa dobrodošlice u kome se našao i premijer Crne Gore.

 

I pre nego što su sa puta između Cetinja i Podgorice u potpunosti uklonjene sve barikade, mitropolit Joanikije u svom obraćanju poželeo da se, kako je rekao, razdor u narodu što više smanji.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Evropa započinje sa tradicijom grčke; Hipokrat upoređujući Evropljane s Azijatima - prvi su hrabri, borci za slobodu i vole demokraciju - drugi su kultivisaniji, ali bez energije i rado se pokoravaju despotima. Evropski duh od početaka bio je kritički potpuno različit u odnosu na tradicije Azije - ritualnosti i fundamentalizma! A centar razvoja Evrope smešten je u srednji vek kada se - 1140 manastirska knjiga zatvara a otvara se "sholastička"; kada se razvijaju gradovi - škole i fakulteti - sive ćelije - stvaralačka tradicija - koja će izroditi nauku; u Vizantiji, Nemanjića i SPC to se nije dogodilo! Zato hrišćanstvo SPC, kao i u muhamedanskoj veri, mora svima da „udara u oči“ i one dobro odgovaraju despotskom poretku, jer uče svoje podanike da se pokoravaju „verskom slovu“ ne tražeći od njih da to slovo i razumeju, već zahtevajući jedino da se tom slovu bezupitno klanjaju. I jedna i druga su religije „spoljnih kultova“, koje, namećući bezbrojne obrede i propise, danonoćno zaokupljaju svoje podanike manje važnim stvarima i svode ih na masu čiji su život lako mogle da kontrolišu i da njime manipulišu.


*


U Evropi su sasvim sa razlogom Crkva i Država odvojene. I crkve i država se bave socijalizacijom ljudi. Socijalizacija koje nude crkve su anahrone, zato je socijalizacija i pripala državi. A tek slučaj Ruske crkve i SPC posebo je ozbiljan jer su deo Vizantiskog bogoslovlja gde je svaka "novina" jeres – gde je glavna vrlina "poslušnost pred vlašću" – oduvek pa i u 21 veku. Zato stanje privrede u Rusiji i Srbiji jeste tako tragično. Zato ni u Rusiji ni u Srbiji nema životnih otkrića poput otkrića naših savremenicka sa Zapada koji po ko zna koji put, za 1000 godina, stvorili novi svet (revoluciju: demokratsku, naučnu, industrisku, internet), Vinton Serf „otac Interneta“,Tim Berners-Li tvorac "World Wide Web", Mask (sa raketnim inženjerom Tomom Milerom) napravi privatnu firmu "SpaceX", Bil Gejc...... Norman Borlaug naučnik koji je "nahranio svet" razvijajući sorte pšenice, kukuruza, pirinča (prema podnevljima)...pa čak i Rusiju.

 

 

Zoran Stokić

5.09.2021.

Нема коментара:

Постави коментар