петак, 4. март 2022.

 

Nije bilo curenja u nuklearki Zaporožje, raste broj žrtava u Černjihovu

 

SVET Autor:BBC, CNN, FoNet, Beta, Hina04. mar. 202207:01 > 12:0559 komentara

Izvor: AFP PHOTO / State Emergency Service of Ukraine / handout

 

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje, u kojoj je prethodno bio ugašen požar, za koji Ukrajina optužuje Rusiju, a Moskva ukrajinske sabotere. Reaktori te elektrane su tokom prepodneva isključeni. Američka sekretarka za energetiku Dženifer Grehnolm izjavila je da nema dokaza o povećanim nivoima radijacije u toj nuklearki, a premijer Velike Britanije Boris Džonson zatražio je sednicu SB UN zbog napada. Ruske snage opsedaju strateški važan grad Marijupolj, čiji gradonačelnik kaže da su okruženi i da im treba vojna i humanitarna pomoć. Gradonačelnik Harkova optužuje Rusiju da namerno gađa civilne ciljeve. Ruske trupe napreduju i ka Odesi. Nakon druge runde pregovora u četvrtak, dogovoreno otvaranje humanitarnih koridora. Ujedinjene nacije procenjuju da rat u Ukrajini može dovesti do toga da više od 10 miliona ljudi napusti domove, od čega četiri miliona mogu postati izbeglice u drugim zemljama.

9.44 - BBC: Nuklearni reaktori isključeni nakon ruskog napada. Stručnjaci kažu da Zaporožje "nije novi Černobilj". Ukrajinske hitne službe ugasile su požar koji je izbio u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon ruskog napada, javlja BBC. Kako je saopšteno, zapalila se jedna od zgrada u okviru kompleksa, pa je bilo strahova da se vatra može brzo proširiti. Požar je ugašen oko 5.20 sati po lokalnom vremenu.

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

 

Preteča UN - "Liga naroda" - osnovana je za vreme Pariske mirovne konferencije 1919.,(zapravo, zvanično: 10. 01. 1920. ) - ciljevi su bili razoružanje; sprečavanje rata preko kolektivne bezbednosti; rešavanjem razmirica između zemalja putem pregovaračke diplomatije. LN  su nedostajale sopstvene oružane snage i stoga su zavisile od Velikih Sila da primenjuju rezolucije, ekonomske sankcije i tsl. Liga je uglavnom ćutala pred velikim događajima koji su doveli do II svetskog rata, kao što su Hitlerova remilitarizacija Rajnske oblasti, okupacija Sudeta i anšlus Austrije, koji je bio zabranjen Versajskim ugovorom. Japan se povukao iz LN 1933. kao i Hitler 1933. - on je kazao da "nije LN" već je on "čuvar mira u svetu"! SSSR je proteran iz LN 1939. nakon što je izvršio invaziju na Finsku.

 

Zoran Stokić

4.03.2022.

Нема коментара:

Постави коментар