четвртак, 10. март 2022.

 

Srpsko književno društvo pita stranke: Kultura čak ni predizborna tema?

 

 

KULTURA Autor:N1 Beograd10. mar. 202211:23 > 11:291 komentar Knjige, bibliotekaIzvor: pixabay.com


Srpsko književno društvo uputilo je trinaest pitanja o kulturnoj politici "kreatorima političkog života", odnosno učesnicima na izborima 2022, ali i svim akterima kulturnog života i celokupnoj javnosti.

„Кultura je državno pastorče. Osiromašena je, gurnuta u zapećak. Кultura nije čak ni predizborna tema, ni delić obećanja“, navodi SKD u saopštenju pitajući „gde se gura kultura?“.

S namerom da podstakne razmišljanja o kulturnoj politici to reprezentativno udruženje u kulturi, postavilo je, kako je navelo, „samo neka od bezbrojnih pitanja“ strankama – učesnicima na izborima 2022, kao i svim akterima kulturnog života i celokupnoj javnosti, pozivajući i medije da se ozbiljno pozabave kulturnom politikom i organizuju niz debata na ovu temu.

SKD je zato postavilo sledeća pitanja:

1. Smatrate li da je umetnički rad i, uopšte, rad u kulturi odgovarajuće plaćen? Šta biste preduzeli u smislu poboljšanja materijalnog statusa umetnika?

2. Smatrate li da treba nastaviti s politikom štednje u kulturi i njenog siromašenja i marginalizovanja?

3. Za koliki budžet za kulturu se zalažete, izraženo u dinarima, u procentima budžeta, postotku BDP-a?

4. Smatrate li da je u redu da budžet za kulturu bude manji od budžeta za zatvore?

5. Кako biste organizovali konkurse za projekte u kulturi: Kako biste obezbedili da se o projektima odlučuje na osnovu kvaliteta programa, a ne drugih uticaja? Hoćete li otvoriti mogućnost finansiranja višegodišnjih projekata? Hoćete li se starati da novac namenjen programima u kulturi bude na raspolaganju pravovremeno, već početkom godine, ne sa višemesečnim kašnjenjem?

6. Кako biste organizovali i kojim iznosom finansirali predstavljanje srpske kulture u inostranstvu?

7. Podržavate li osnivanje Centra za knjigu?

8. Da li biste, i kako, uticali na mogućnost da kultura bude prisutnija u medijima, posebno u elektronskim, onim s nacionalnom frekvencijom?

9. Кako biste ostvarili ravnomerni regionalni razvoj u oblasti kulturne politike?

10. Кako biste rešavali status samostalnih umetnika, kako u pogledu mogućnosti zarade, tako i dostojanstvene penzije i prava na lečenje?

11. Кultura je zagušena administrativnim procedurama koje postaju same sebi svrha. Šta ćete učiniti kako bi se kultura debirokratizovala?

12. Sprovođenje kulturne politike preliva se na sve segmente društva, odakle biste počeli?

13. Da li poznajeti i da li pratite neki model koji bi bio uzoran kao kulturna politika Republike Srbije?

Ovo su samo neka od brojnih pitanja na koja Srpsko književno društvo, kako navodi, želi da skrene pažnju kreatorima politike u kulturi i celokupnoj javnosti.

 

 

***

Komentar

***

 

 

U zatvorenim društvima sa narcisoidnim vođama, što više  ratova to više propadanja kulture! Narcisoidnim  vođama  su potrebni uspeh i aplauz  radi  vlastite  mentalne  ravnoteže. Ideja  njegove veličine   i nepogrešivosti  u  osnovi  je zasnovana na njegovoj  narcisoidnoj  grandioznosti, a ne na stvarnim dostignućima njega kao čoveka.  On ne može  delovati  bez narcisoidnog naduvavanja, on se neprestano  hrani  divljenjem  drugih, jer njegova ljudska srž - uverenja, svest, ljubav i vera - su  zapravo  zakržljali, nerazvijeni su! Ako prestane da mu se dive narcisoidni vođa postaje depresivan i upada u zonu psihoze, neuroze... A tek - grupna narcisoidnost  -  tvrdnja kao „moja domovina“ ili „moja nacija“, ili „moja religija“  -  je najmiroljubivija, najdivnija, najkulturnija, najmoćnija,..., itd. uopše ne zvuči  ludo; naprotiv, ona zvuči kao izraz patriotizma i vernosti. Ratne  elite  pokreću   kod naroda  „parolama“ - „grupnu  narcisoidnost“, „pohlepu“ i tsl !  Najlakše  je  „pokrenuti“ grupnu narcisoidnost  kod onih ljudi  koji su najmanje zadovoljni  svojim  životima, što su „manji“, „beznačajniji“, „što su manje poštovani“ , „mizerniji“ lakše je ribariti njihovim dušama; jer sada on tako „mizeran“ postaje  član najveće, najdivnije grupe (nacije, religije, fudbalskog tima...) na svetu - odjednom trenutno - od „ beznačajnog mrava postaje  tigar, lav“! One članove  društva  koji  više  uživaju u životu, koji su uspešni u svojim strukama  i tsl su neuporedivo manje fanatični  pa ih je teško, najčešće nemoguće, upregnuti u kola „grupne narcisoidnosti“ i „pohlepe“; ti budu proglašeni "izdajnicima", što više ratova više izdajnika - društvo je preplavljeno fanaticima, šta će njima kultura – kao što je rekao Musolini "ako mi neko kaže kultura ja se hvatam za pištolj"!

Zoran Stokić

10.03.2022.

Нема коментара:

Постави коментар