недеља, 20. март 2022.

 

Stojković: Vratiti struku u obrazovanje

 

PREDSEDNIČKI IZBORI Autor:FoNet20. mar. 202213:08 Izvor: N1

Kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred zeleno-leve koalicije Moramo Biljana Stojković izjavila je da će ta koalicija posle pobede na izborima vratiti struku u obrazovanje, a izbaciti politiku, saopštila je ta koalicija.

„Obrazovanje mora da se decentralizuje i zato da bi moglo da se adaptira u odnosu na lokalne sredine, kako bi škole postala mesta za celodnevno učenje, vannastavne i sportske aktivnosti kakve naša deca i zaslužuju, u kojima rade zadovoljni nastavnici, i iz kojih izlaze budući zadovoljni ljudi“, rekla je Stojković.

Prema njenim rečima, neophodno je naučiti decu kako da misle i kako da upotrebljavaju ono što im nastavnici u školi prezentuju, a da su preduslov za to učitelji, nastavnici i profesori koji su motivisani za takav pristup radu, uvođenje novina i promena i za stručno usavršavanje.

„Motivaciju im donosi uvaženost u društvu, poštovanje profesije i kompenzacija, koja omogućuje dostojanstven život, tek tada će obrazovni sistem moći da se promeni“, ocenila je Biljana Stojković i ukazala da je set zakona 2017. eliminisao struku iz obrazovanja.

"Obrazovna politika stavljena je u ruke ministra i Ministarstva, čime je izgubljena autonomija nastavnika. Nastavniku je onemogućeno da se bavi sopstvenom profesijom sa aspekta znanja, autoriteta i iskustva. Centralizacija obrazovne politike stavila je obrazovanje u ruke ministra i vlasti", ocenila je Biljana Stojković.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

 

***

Komentar

***

 

Nema izmene društvene realnosti ako se ne stane na put dogmatskoj svesti. Da bi se održavale rusofilske ratničke teoreije zavere u nas su vrhunski naučnici, samo zato što su  iz SAD, apsolutno nepoznati  - Harlow Shapley, Norman Borlaug, Herbert Aleksander Simon Milwaukee, Aron Temkin Bek i &; premda Zemlja živi i od njihovih ideja (i zato SAD imaju BND 24% a Rusija 2%) . Harlow Shapley (1885 –1972) je uradio slično za Sunce - kao što je to učinio Kopernik za Zemlju, 1919. je razbio iluziju da je Sunce u centru našeg Zvezdanog sistema ("Sunce ne zauzima centralni položaj u Galaksiji" - nalazi se u galaktičkoj ravni na oko 10 kiloparseka od njenog cent). Norman Borlaug (1914. – 2009.) čiji su visoki prinosi pšenice, kukuruza i pirinča – prema podnevljima - "nahranio svet" i koji su čuvari ekositema. Aron Temkin Bek (1921 — 2021) spada u „pet najuticajnijih psihoterapeuta svih vremena“. Smatra se ocem kognitivne terapije i kognitivne bihejvioralne terapije (CBT). Njegove pionirske metode se široko koriste u lečenju kliničke depresije i različitih anksioznih poremećaja. Objavio je više od 600 radova, autor 25 knjiga. Herbert A. S. Milwaukee (1916— 2001) primarno se bavio političkim naukama uz korišćenje kognitivne psihologije, računarstva, ekonomije, filozofiju nauke i sociologije, sa oko 1000 radova jednim od najutjecajnijih naučnika 20. veka; dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 1978. Kognitivna psihologija bavi se psihičkim procesima - naročito onih koji se u osnovi učenja i ponašanja - istražujući pitanja o delovanju pamćenja, percepcije, predstavljanju znanja, mišljenja, kreativnosti i rešavanju problema.Ukratko bavi se konstrukcijom mentalnih modela i pristupa obrade informacija (na tragu Pijažea), posmatra ljudski um kao analogan sofisticiranom računarskom sistemu. Bez elemenata kognitivne psihologije nije bila moguća izgradnja savremenog umreženog virtuelnog sveta. 

Zoran Stokić

20.03.2022.

Нема коментара:

Постави коментар