уторак, 29. март 2022.

 

Nuklearni fizičar Ivan Petrović odlikovan francuskim Ordenom za zasluge

 

SCITECH Autor:FoNet29. mar. 202214:113 komentara Izvor: Ambasada Francuske

 

Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je Orden viteza nacionalnog reda za zasluge nuklearnom fizičaru Ivanu Petroviću i u ime predsednika Francuske proglasio ga vitezom.

 

Košar je podsetio da je cilj odlikovanja da nagradi istaknute civilne i vojne zasluge za Francusku i dodao da je to pored Legije časti jedno od dva francuska nacionalna odlikovanja.

Istakao je da je Petrović razvio metode proračuna u vezi sa curenjem neutrona, čime je direktno doprineo poboljšanju bezbednosti francuskih reaktora.

Košar je naveo da je Petrović radio i u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ koji je, kako je ocenio, „vrhunska srpska nacionalna institucija u oblasti fizike“.

Zaključio je da je na taj način Petrović dao dragoceni doprinos francusko-srpskoj naučnoj saradnji u vezi sa upotrebom zračenja u lečenju kancera.

Petrović je rekao da je dan kada je saznao da je dobio odlikovanje bio jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu.

Posebno je sreća, dodao je, jer je u pitanju priznanje za njegov gotovo 40 godina dugi istraživački rad u oblasti nuklearne fizike sa kolegama iz Francuske, zemlje koja ga je u najranijoj mladosti osvojila svojim neopisivim lepotama, posebnim ukusima i bojama.

Petrović je zaključio da odlikovanje doživljava i kao priznanje Beogradskom univerzitetu sa koga je potekao i kome pripada i Institutu za nuklearne nauke "Vinča" i da misli da ovo priznanje doprinosi uglednu cele naučne i istraživačke zajednice u Srbiji.

 

 

***

Komentar

***

 

Irena Žoli-Kiri (ćerka Marije Kiri) slučajno je propustila da poput majke dobije i drugu Nobelovu nagradu, jer je ona "propustila" da prokomentariše svoje otkriće neutrona pre Čedvika. U timu Irine nalazio se i naš Pavle Savić (rođen 1909. u "Osmanskom carstvu"). Institut u Vinči je osnovan 1948. a Savić dobija vodeću ulogu. Smatrao je da treba izbegavati kupovinu licenci, kao i da se nuklearna tehnologija YU treba razvijati sopstvenim naporima, uz akcenat na fundamentalna istraživanja; slično u Zagrebu 1950. Ivan Supek je glavni u osnivanju instituta "Ruđer Bošković". To su bile godine kada se u Titovoj YU ulagalo u nauku i kadrove (školovani u najpoznatijim naučnim centrima sveta). Taj impuls je nastvaljen sa izgradnjom instituta za Fiziku i tsl. Ali je sve to 1989. "pušteno niz vodu" staljinisti u Srbiji (koji nisu priznali da je u Berlinu pao zid "zatvorenih društava") su se odlučili za ratove u korist geostrateških interesa Rusije. U Srbiji je zapošela destrukcija društva i dostignutih standarda. Sticajem okolnosi imao sam priliku da slušam i učim i od naših najvećih fizičara (a ne samo matematičara i filozofa), (da spomenem samo neke): Savić, Mlađenović, Mušicki, Leko, Zvonko Marić, braće Aničin, Pere Grujića, Ljilje Dobrosavljević Grujić... ali i da zabeležim civilizaciski sunovrat koji je započeo. Tako da kada su preminuli Pera Grujić i Ljilja Dodrosavljević-Grujić mediji u Srbiji nisu to heli ni da saopšte (znači čak bez i IN MEMORIAM). A o njihovom sramno skromnom standardu (jer nisu "naši" - ostavljeni da žive u zgradama nalik favelama...). Radeći tako vlast je učinila, na primer, da niko ne zna da je naša fizičarka Ljilja Dobrosavljević-Grujić je bila u timu nobelovca fizike Pjer-Žil de Žena (Pierre-Gilles de Gennes) "Njutna nano fizike"! Već ona, zači, nije doživela da bude tretirana poput P. Savića. A kako je prošla moja generacija? 1/3 pomrla (zbog haosa i nebrige društva), 1/3 emigrirala, 1/3 (nas koji smo ostali) gurnui smo na marginu društva (duhovno/materijalno/kulturno – mi od države nismo dobili nikav smeštaj  čak ni stan u nekoj faveli).

 

 

Zoran Stokić

29.03.2022.

Нема коментара:

Постави коментар