понедељак, 23. јануар 2023.

 

Baz Oldrin se na svoj 93. rođendan oženio četvrti put

 

LIFESTYLE Autor:N1 Beograd21. jan 202311:1025 komentara Izvor: twitter.com/TheRealBuzz

 

Legendarni astronaut Baz Oldrin, koji je 1969. bio deo posade koja je sletela na Mesec, se na svoj 93. rođendan oženio četvrti put.

Kako prenosi ABC, Oldrin je na Tviteru objavio fotografiju sa novom suprugom Ankom Faur.

Faur (63) je projektni menadžer u jednoj naučno-hemijskoj kompaniji.

„Na moj 93. rođendan i na dan kada će mi ‘Žive legende avijacije’ ukazati veliku čast, sa velikim zadovoljstvom objavljujem da smo se moja dugogodišnja ljubav dr Anka Faur i ja venčali. Brak smo sklopili na maloj, privatnoj ceremoniji u Los Anđelesu i uzbuđeni smo kao tinejdžeri“, napisao je penzionisani astronaut u tvitu.

 

***

Komentar

***

 

"Zemlja ravna ploča" ne propušt ovakve vesti, da  nas truje mržnjom prema SAD tj. civilizaciji. Nekada su civilizacije bile ograđene"limesom". U 5. v. p.n.e u antičkoj Grčkoj mlade ljude je za učešće u životu u polisu pripremala “paideia” kroz svoj ideal urbanosti i obrazovanosti; u starom Rimu za to je bio zadužen obrazovni program “humanitas” to su bili ključni elementi po kojima su se građani razlikovali od neobrazovanih ljudi i koji su tadašnje gradove-države, odn. imperije, limesom – graničnom linijom – odeljivali od varvara. Samo oni među varvarima koji su bili u stanju da shvate značaj “paideia”/“humanitas” mogli su ući u krug civilizovanih naroda! – Mi smo iz takvih i sličnih civilizacijskih krugova bili odsutni vekovima, te smo, kako reče Dvorniković, pod Osmanskim carstvom ostali “ne samo konzervirani u svom srednjovekovnom kulturnom stadijumu nego smo još u naročitom procesu ‘regresije’ velikim delom vraćeni u još starije doba - epske patrijarhalosti”. Ali kada zbog sumanute spoljne politike koju vodite od 1989. (zid u Berlinu nije pao), da bi očuvali status qvo i držali Srbiju izvan civilizaciskog limesa, vi namerno zlupotrebite "epsku patrijalnost" da pomoću nje u 21 veku socijalizujete narod vi radite u korist sopstvene štete. Snižavajući sposobnost narodu vi mu oduzimate mogućnost da preživi. Kada taj "virus" počnete da usađujete još od detinjstva uz pomoć svih društvenih institucija i pomoću tekuće prakse dobili ste ljude koji fanatično mrze civilizaciju, ali pošto žive u Srbiji ta njihova mržnja - kao inercija - sprečava bilo kakavu akciju, dinamiku, svodi život u Srbiju na statiku tj. upokojenje. To je primer smrtonosnog anahronizma!

 

Zoran Stokić

23.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар