субота, 21. јануар 2023.

 

Preminuo profesor Jovan Knežević

 

VESTI Autor:N1 Beograd21. jan 202315:41 Jovan Knežević Izvor: N1

 

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da je jutros iznenada preminuo Jovan Knežević, profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

„Sa dubokom tugom obaveštavamo javnost da je profesor matematike Šeste beogradske gimnazije i član Glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija iznenada preminuo u subotu 21. januara 2023. godine. Jovan Knežević započeo je profesionalnu karijeru 1986. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a ostaće upamćen kao višestruko nagrađivani nastavnik i profesor koji je uvek u prvi plan isticao znanje, zbog čega je često bio izložen različitim vidovima pritisaka koji su dolazili od roditelja, direktora i inspekcija. Uprkos svemu, profesor Knežević nikada nije odustao od svojih principa“, navodi se u saopštenju Foruma.

Podsetimo, profesor Knežević bio je izložen kritikama roditelja, koji su govorili da on maltretira decu. Profesor je bio i suspendovan a protiv njega pokrenut disciplinski postupak na zahtev roditelja kako bi sprečili navodno psihičko maltretiranje dece.

Knežević je negirao sve optužbe. Forum beogradskih gimnazija stao je uz Kneževića.

 

***

Komentar

***

 

Tragično! Dugotrajni stres je najveći neprijatelj zdravlja. Učenje nije "nekritičko bubanje" a još manje nas učenje može naučiti konačnim gotovim rešenjima za svaku životnu situaciju. Škole decu treba da nauče da "kritički misle" pomoću metode učenja na greškama. Matematika je idealna disciplina da deca uče na greškama, matamatika nije "bubanje" formula - Knežević je bio jedan od retkih koji je kod nas to upražnjavao. Škola je mesto gde se deca školuju za život a ne za školsku ocenu, tu moraju naučiti da razlikuju dogmatsko mišljenje od kritičkog mišljenja. Dogmatsko mišljenej ne uči na greškama, to je mišljenje koje priznaje da autoritet poseduje apsolutnu istinu; ono đaka pretvara u autoritarnu, netolerantnu osobu - nesposobnu da se nosi sa beskonačnim životnim situacijama. Kritičko mišljenje uči na greškama, greške se uočavaju i popravljaju. Otvaranje prema kritičkoj diskusiji, kroz dijalog, je važno jer se zasniva na našoj sveti o pogrešivosti, greške su moguće, ako se pojave treba ih ispravljati treba se približiti objektivnoj istini - sve to vodi ka budućem građaninu sposobnom da se kroz život, struku, politiku - uspešno "nosi" sa potencijalnim problemima.

Zoran Stokić

21.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар