понедељак, 2. јануар 2023.

 

Kako se Borko Stefanović našao na novogodišnjem koncertu u Beču

 

VESTI Autor:Danas02. jan 202317:3637 komentara Izvor: Screenshot/RTS

 

Tradicionalnom koncertu Bečke filharmonije prisustvovale su, kao i svake godine, ličnosti iz Srbije. Međutim, u Zlatnoj dvorani Muzikferajna primećeni su zajedno Olivera Kovačević, odgovorna urednica zabavnog programa RTS-a i narodni poslanik i potpredsednik SSP-a Borko Stefanović.

Pomenuta scena izazvala je buru u javnosti, uz postavljanje pitanja kako su dobili ulaznice za ovu svečanost, i da li je novinarka zloupotrebila službeni položaj. S tim u vezi, urednica zabavnog programa RTS-a objasnila je za Danas da joj je EBU poslao pozivnicu na njeno ime, u šta je bila uključena i pratnja.

„RTS ima višegodišnju saradnju sa EBU (The European Broadcasting Union – Evropska radiodifuzna unija), a Zabavni program godišnje prenosi više koncerata klasične muzike iz evropskih prestonica, učestvuje na dve Pesme evrovizije i slično. EBU je za ovogodišnji novogodišnji koncert u Beču poslao pozivnicu meni, na moje ime plus pratilac“, pojasnila je Kovačević.

Kako ističe, generlni direktor nije želeo da ide, iako mu je ta opcija bila ponuđena više godina.

„Urednica muzičke redakcije je dobila poziv pre 2-3 godine. Dakle RTS nema dve karte godišnje za ovaj koncert, već isključivo stiže pozivnica na ime urednika ili nekog od menadžmenta. Pre toga EBU traži zvaničnu biografiju i opis posla ukoliko RTS pošalje zahtev za nekog posebnog“, predočila je urednica zabavnog programa.

 

***

Komentar

***

 

@Rabel "...uživa u dobrom". Dobro? To nije  promocija klasične muzike nego nacionalistički šund – plasiranje "koda" Štarus - polka, marš, vlacer - Beč/Austrije. Zahvaljući netu već decenijama možemo da slušamo sve one brojne kompozitore koji se ne uklapaju u nacionalističke šablone. Štrausi su prema njima pravi kič i šund! Piter van Malderea je izgradio kasični sinfonizam Beča; Martín y Soler je u Beč doneo "valcer" 1786., Amadeus je odmah shvatio moć valcera... I ne samo to, Soler je sa svoje 3 opere,"počistio Mocarta/Salijerija i &" njihove su najbolje opere skinute sa repetoara, izvedene svega nekoliko puta, a Solerove su izvođene 100 puta. Najbolja opera iz doba klasicizma za koju je čak i Mocart u "Don Žuanu" kazao: "bravo Una cosa rara" 1786. To je kao kada danas ljubitelji  baroka  nisu nikada čuli za Hendlovog Mesiju ili  J.S.Baha "Matthäus-Passion", Lilijev "Atis". Posledica stvaranja kulta "nacije", na pr, bila je i borba nemačke muzike protiv „italijanizma“ – tako je stvoren kult Mocarta u muzici. Zbog  održavanja tog kulta Soler je izbrisan gumicom; imamo sreću da je Saval (Peters, Figueras, Fabuel, Palacio) 1991., dirigovao i prezentovao tu operu. Kakvi su sve kompozitori radili u Beču: Anton Zimmermann, Anton Fils, Wanhal, Gluck, Ditersdorf, Jozef i Mihael Haydn, Pavela Wranitzky,  Ignace Joseph Pleyel, Joseph Martin Kraus, Antonio Casimir Cartellieri, Johann Franz Xaver Sterkel, Johann Friedrich Reichardt,  Ignaz Pleyel, Ignaz Holzbaue, Johann Heinrich Rolle.... ali njih na tom koncertu nećete čuti.

 

*


@Rabel @Hemodroid  Kao što je rekao Krleža "raditi u korist spostvene štete". Kada su nemci hteli da stvore "mitskog"  kompozitora umesto što su izabrali  A.Mocarta koji je "popravljao" tuđe arije mogi su da uzmu ISTINSKE apsolutne kompozitorske veličine kao što je Hendl, Teleman (Zevs među njima), Gluk. Isto tako izvoditi decenijama samo Štrause na tom koncertu a imati stotine vrhunskih kompozitora  je raditi u "korist  sopstvene štete". Evo samo jedan primer, poslušajte  Anton Zimmermann (1741 - 1781) : Symphony in G major "Pastoritia" (8:46). Zašto to nije nikada izvedeno na "NG" koncertu? 



Samo jedan primer:

https://www.youtube.com/watch?v=nM1U2Z8swms

Anton Zimmermann (1741-1781) - Symphony in G Major

 

* 

 

https://www.youtube.com/watch?v=BO9XmB-Fv6A

UNA COSA RARA. VICENTE MARTIN Y SOLER

 

Zoran Stokić

2.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар