субота, 14. јануар 2023.

 

Brnabić odgovara Siniši Kovačeviću: Vučić zaslužan i za razvoj kulture u Srbiji

 

KULTURA Autor:N1 Beograd14. jan 202315:44 ANA BRNABICIzvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je poslaniku, piscu i reditelju Siniši Kovačeviću, koji je kazao da su države u kojima se izdvajanja za kulturu mere u promilima kao u Srbiji (0,66 odsto od republičkog budžeta) nesrećne i da u njima kultura ne postoji, da se to odnosi na Srbiju kada su je vodili "oni sa kojima je Kovačević danas u stranci/bivšoj koaliciji. "Danas, svakako, Srbija nije takva država i za to su zaslužni Aleksandar Vučić i svi oni koji su u nas verovali", poručila je premijerka na Tviteru.

Ona je dodala da je „istina ovo što kaže Siniša Kovačević – u nesrećnim državama kultura ne postoji“.

„Zato je 2004. zatvoren Narodni muzej, 2007. i Muzej savremene umetnosti, a iste godine su i svi bioskopi privatizovani i zatvoreni“, napisala je.

Istakla je da su se onda vremena promenila, „što se, pored puteva, pruga, radnih mesta, videlo upravo i u kulturi – 2017. je otvoren Muzej savremene umetnosti, 2018. i Narodni muzej, 2019. i pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, budžet za filmske produkcije je 103 puta veći nego pre 10 godina“.

„Trenutno se projektuje monumentalna Koncertna dvorana, a uskoro počinje i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti koji će konačno imati svoju zgradu kakvu zaslužuju naši mladi muzičari. Krajem meseca krećemo i sa „Ložionicom“, koja će imati i pozorišnu scenu sa 500 mesta“, rekla je premijerka.

Srpska kultura ušla je u novu 2023. „sa najmanjim budžetom u u poslednjih 20 godina“, tj. u odnosu na prošlogodišnjih 122,87 miliona evra za kulturu, za ovu godinu izdvojeno je 120 miliona evra, odnosno 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta.

„Ne mogu da shvatim da se u Srbiji gradi ne znam koliko fudbalskih stadiona, a da se ne gradi ni jedno novo pozorište. Ne mogu da shvatim da je izgradjen jedan hram na vodi a da se na tom mestu ne nalaze ni jedna pozorišna dvorana ni galerija. Ne mogu da shvatim da je Beograd jedini glavni grad u Evropi, uključujući i Tiranu i Kišinjev, koji nema zgradu opere. To su stvari koje su prosto uvredljive“, istakao je Kovačević za dnevni list Danas.

 

***

Komentar

***

 

Ima raznih "kultura" - u Mein Kampf-u Hitler je stvorio nacističku na pojmu elitizam Fuhrerprinzip (princip liderstva) - elitne manjine treba da preuzmu vodeću ulogu u odnosu na većinu; sama elitna manjina treba da bude organizovana prema „hijerarhiji talenata“, sa jednim vođom - Firerom - na vrhu. Fuhrerprinzip je smatrao da svaki član hijerarhije duguje apsolutnu poslušnost onima iznad sebe i da treba da ima apsolutnu vlast nad onima ispod sebe. Kultura se u praksi odnosila na elitna dobra i aktivnosti kao što su visoka moda ili muzejska umetnost i klasična muzika; reč kulturan označavala je ljude koji znaju o tim aktivnostima i učestvuju u njima. Slično neki misle da je "kultura" - "pop" za mase - što da se mučimo da kod ljudi razvijamo senzibilitet, osetljivost, toleranciju, kad je najakše proizvoditi kiš i šund – najbolje se na njemu može zaraditi; šta će nam dobri i vredni ako nisu "naši"- važno je samo da mi zardimo, ostanemo večno na vlati - pomoću "kulture" "pop" - žute štampe tj. pomoću: senzacionalizma, mržnje, razaranja, „sapunice“, ljubića, krimića, turbo folka. Šta je kultura? Čemu ona služi? Omogućuje opstanak društva – pomoću simbola, jezika, vrednosti, normi i rituala. Vrednosti su apstraktne ideje o tome što je dobro, ispravno i poželjno. " Fuhrerprinzip" i "pop" vode ka involuciji društva. Građanska kultura vodi ka evoluciji u normalno društvo. Ideologija vašeg vođe je "ispostila društvo" - najviše je postradala opšta kultura i obrazovanje; a nauka i humanistička kultura su nerazumno postali opozicija nacionalnom, kao nešto što bi nas "rasrbilo". "Pedagoška" funkcija nauke - koja je istovremeno i temelj građanskog ponašanja - u našem svakodnevnom životu, je nestala - a to je bitno uticalo na naš proces mišljenja i zaključivanja i odvela nas u živo blato.

 

Zoran Stokić

14.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар