среда, 18. јануар 2023.

 

Održana komemoracija povodom smrti politikologa i ekonomiste Vladimira Gligorova

 

VESTI Autor:Beta18. jan 202314:01 Izvor: N1

 

Izvršni direktor Instituta za međunarodne studije u Beču Mario Holzner izjavio je danas, povodom smrti politikologa i ekonomiste Vladimira Gligorova, da je od njega "najviše naučio o privredama jugoistočne Evrope".

Holzner je, na komemoraciji povodom smrti Vladimira Gligorova, koja je održana u Medija centru u Beogradu, rekao da smatra da „nije postojao veći ekspert od njega na tom području“.

„Stalno je čitao stare klasične knjige, kao i najnovije radove. Bio je jedan od onih koji su u stanju da, kada se činjenice menjaju i mišljenje treba menjati. Ako išta, nacija mu je bila svet“, rekao je Holzner koji je bio asistent Gligorovu na Institutu za međunarodne studije u Beču.

Profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Nenad Prokić je rekao da je Vladimir Gligorov spadao u „najugroženiju“ vrstu ljudi, zato što je bio „saradnik istine i govorio je ono sto su svi u Srbiji znali, ali se nisu usuđivali da izgovore“.

„Vladimir Gligorov je život poveo u unutrašnjem i spoljašnjem izgnanstvu, dok se oko nas širilo šizofreno društvo. Kao nepogrešivi politički meteorolog, prvi je napustio grupu osnivača Demokratske stranke (DS), jer je u njima prepoznao humano lice srpskog nacionalizma“, kazao je Prokić.

Prokić je dodao da su Gligorova pozvali, prilikom osnivanja Liberalno demokratske partije (LDP) da napiše ekonomski program stranke, što je on i uradio.

„To je sigurno najbolji ekonomski program koji je imala neka politička stranka u Srbiji“, istakao je Prokić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović je rekao da je Gligorov bio „sposoban da prati literaturu u tempu kako se ona pojavljuje i kako je aktuelna, što je za mnoge ljude u društvenim naukama veliki izazov“, i da se nada da će mnogi njegovi radovi „koji nisu ugledali svetlo dana u Srbiji“, da se objave, naročito analize koje je radio za Bečki institut.

Urednik u Novom magazinu Mijat Lakićević je za Vladimira Gligorova rekao da „nema ekonomiste koji je bolje poznavao prilike u zemljama bivše Jugoslavije, i nema zemlje na tom prostoru gde nije davao intervjue i gde ga nisu zvali zbog aktuelnih zbivanja“.

Vladimir Gligorov je rođen u Beogradu, sin je istaknutog jugoslovenskog političara Kire Gligorova, koji je kasnije bio i prvi predsednik Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM).

U Beogradu je završio osnovne i magistarske studije, a doktorirao je 1977. godine na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Radio je na Univerzitetu u Beogradu, a od 1994. godine u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije.

Bio je stalni kolumnista „Peščanika“ i „Novog Magazina“.

U istraživanjima se posebno bavio dugoročnim rastom u zemljama u tranziciji, makroekonomskim analizama i finansijskim tržištima.

Preminuo je u Beču, 27. oktobra 2022. godine.

 

***

Komentar

***

 

 

Niste trebali da na komemoraciji uglednog naučnika Vlade Gligorova proturate tu netačnu ideju da je slom Srbije izazvao "srpski nacionalizam". To nije tačno iz dva razloga: 1) ovde je na sceni "ruski nacionalizam" znači nešto što je antisrpsko! 2) empirijske činjenice iz sociologije naše stvarnosti pokazuju da je takav stav, zapravo, faux pas i da je, zapravo, obrnuto - totalitarna praksa je podloga na kojoj se uspešno održava "nacionalizam" (umesto tog tzv "srpskog nacionalizma" uzeli su drugu "ideju" na primer "ruski nacionalizam", "izvođenje Srbije iz Zapadne civilizacije"). Vlast u Srbiji nije promenjena od kraja 1944. do danas. Od 1990 imamo fingiranje sistema parlamentarne demokratije, postoje izbori, postoji parlament - ali tu ipak nema demokratije. Nikada je neće biti dok prvo ne budu razdvojeme tri grane vlasti: zakonodavna, sudska i izvršna te medji kao četvrta grana vlasti.

 

Zoran Stokić

18.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар