субота, 7. јануар 2023.

 

Princ Hari kaže da je njegov otac ljubomoran na Megan Mark

 

SHOWBIZ Autor:Hina07. jan 202311:41 Izvor: Reuters/Nacho Doce

 

Princ Hari je u svojim memoarima napisao da je njegov otac, kralj Čarls III, ljubomoran na njegovu "sjajnu i očaravujuću" suprugu Megan i da mu takođe smeta količina publiciteta koju dobijaju Vilijam i Kejt.

U svojoj dugo očekivanoj autobiografiji „Spare“, koja je neplanirano u Španiji ranije objavljena, Hari piše da mu je otac rekao da „nema novca na bacanje“ da bi njega i Megan pomagao finansijski, jer se bojao da će mu „očaravajuća“ američka glumica ukrasti svu pažnju.

On tvrdi da je sadašnji kralj Čarls III to „već pre iskusio i nije hteo da dozvoli da mu se to ponovi“, aludirajući na pažnju koju je u javnosti uživala pokojna Dajana, princeza od Velsa.

Nakon venčanja, dok su Hari i Megan kao članovi kraljevske porodice obavljali službene dužnosti, Čarls ih je finansijski potpomagao, ali to je prekinuto nakon što se par preselio u SAD.

U knjizi se takođe navodi da je kralj nevoljno pristao da pomaže Vilijama i Kejt, iako je zarađivao milione od vojvodstva u Kornvolu.

 

***

Komentar

***

 

U Figaru (komedija, 1778): " Zato što ste plemić umišljate da ste genije; Potrudili ste se da se rodite, i ništa više; Inače ste sasvim običan čovek…."  Ima li šta osim ličnih emocija prinče? Da se podsetimo, "ne može da škodi", Pjer-Ogisten Karon (1732-1799) bio je časovniča/ pronalazač na dvoru Marije Antoanete koji je zbog svog "satnog mehanizma" bio nagrađen titulom "grof Bomarše".  Vrlo brzo se pokazalo da ima književni  talenat, postao je dramski pisac.  Najpoznatija mu je "Trilogija Figaro" (Seviljski berberin/Figarova ženidba/Tartuf) i Terare i kao drame i kao libreta za opere. "Tarare" u operu pretvorio Antonio Salijerij (Pariz 1787.). "Seviljskog berberina" u operu pretvorio Paizjelo 1982. (kasnije i Rosini 1816.), a "Figarovu ženidbu" u operu pretvorio je A. Mocart 1986. Odlične četiri opere, preporučujem!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5I0jdLbAdp4

Antonio Salieri – TARARE - Deutsche Handel Solisten. 1988

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=m3GgmX7cVzE

Giovanni Paisiello - Il Barbiere di Siviglia

 

*


https://www.youtube.com/watch?v=gW1wC0q4_3k

Rosini - Il Barbiere Di Siviglia (Claudio Abbado)

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=IugFH6PxeMQ

Mozart - Kiri Te Kanawa - The Marriage of Figaro Glyndebourne 1973


Zoran Stokić

7.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар