среда, 4. јануар 2023.

 

Hit grupe ABBA finansira obrazovne programe u Gvatemali

 

SHOWBIZ Autor:Hina03. jan 202312:32 Izvor: Lindeborg/Scanpix Sweden/AFP

 

Uprkos prodaji miliona primeraka u više od četiri decenije, veliki hit grupe Abba iz 1979. godine, Chiquitita, švedskoj popularnoj grupi ne donosi ni novčića.

„Dali smo autorska prava Unicefu. Mnogo je novca stiglo tokom godina jer se Chiquitita dosta puštala i strimovala i prodato je mnogo ploča. Tako da sam jako srećan zbog toga“, rekao je za BBC član Abbe, Bjorn Ulvaeus.

Napisana za Unicef-ovu Godinu deteta, pesma Chiquitita (devojčica), bila je prva pesma koju je Abba snimila na španskom jeziku i postigla je veliki uspeh širom Latinske Amerike.

„Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj zemaljskoj kugli osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet. Tako je tužno što postoje kulture i religije širom sveta koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Zato smo rano rekli Unicefu da želimo da tamo ide naš novac“, naglasio je Ulvaeus.

Osnovnoškolci pohađaju radionice o zdravlju i samopoštovanju u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koje su plaćene sredstvima od Abbine pesme.

U 43 godine od objave, tantijemi hita Chiquitita korišćeni su za rešavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike – od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma, porodičnog nasilja i silovanja do zloupotrebe alkohola u marginalizovanim, autohtonim zajednicama.

 

 

***

Kometar

***

 

 

Bravo! Ali zašto to saznajemo u Srbiji tek 2023? Zato što decenijama živimo u duhovno kontaminiranoj zemlji – mržnji prema svemu što dolazi sa Zapada. Tržišna ekonomija je više od samoregulišućeg sistema - ona je „kulturna forma“ - jer utiče na mnoge aspekte života i – i na dobar i na loš način – utiče na ljudska bića i društva. Umesto da učiš od boljih i uspešnih,  umesto da se sa njima povezuješ ti sa njima vodiš "ratove" vojne, a kad ne možeš vojne, onda vodiš kulturni/mediski rat. Da li su "grupe" pandam grupi ABBA iz, na primer, Rusije, Kine, Indije ili arapskog sveta uradile tako nešto poput ABBE? Da li su tajkuni iz Rusije i & poput najbogatijih iz SAD poput Bila Gejca dali svoj novac u dobrotvorne srvhe na planeti Zemlja? Da je to uradio neko iz Rusije to  bi 24 h pisalo svaki dan u svim našim mediji, ovako kad to uradi neko sa Zapada to nije vest, to odmah ide u "bunker" tj. "bunar" gde se zaključava da se slučajno ne pojavi u nekom tekstu u Srbiji. Da su nekim sličajem članice/članovi grupe ABBA bili drogiranti/silovatelji morbidni tipovi – to bi odmah bile udarne vesi u našim rublikama kultura/mediji i ne samo da bi bila udarna vest, nego bi se svaki dan vrtela i tsl.

*

Inače ovo samubilačko/sumanuto "izvođenje" Srbije iz civilizacije i involucija koja traje 32 godine započelo je ukidanjem muzičkih spotova, na "našim" TV kanalima, popularne muzike koja je nastala na Zapadu. Zamenjena je turbo/sega/mega hitovima Azije/orjenta, taj se plimi talas snižavanja svih dostignutih standarda onda polako počeo prenositi na sve segmente društva i sve struke - sve je postalo sega/mega/pink.  

 

Zoran Stokić

4.01.2023.

 

Нема коментара:

Постави коментар