уторак, 10. јануар 2023.

 

Ima nade za nas: Ozonski omotač može da se oporavi, poznato i kada

 

Retke su dobre vesti o planeti, ali Zemljin ozonski omotač je na putu da se potpuno oporavi u roku od nekoliko decenija, pošto se hemikalije koje oštećuju ozonski omotač postepeno ukidaju širom sveta, prema novoj proceni koju podržavaju Ujedinjene nacije.

 

MILANA PETKOVIĆIZVOR: B92 PONEDELJAK, 9.01.2023. | 20:01 Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ozonski omotač štiti planetu od štetnih ultraljubičastih zraka. Ali od kasnih 1980-ih, naučnici su alarmirali javnost zbog pojave rupe u ovom štitu, uzrokovane supstancama koje oštećuju ozon, uključujući hlorofluorougljenike, nazvane CFC, koji se često nalaze u frižiderima, aerosolima i rastvaračima.

Međunarodna saradnja pomogla je u zaustavljanju štete. Upotreba CFC-a smanjena je za 99 odsto otkako je Montrealski protokol stupio na snagu 1989. godine, čime je počelo postepeno ukidanje ovih i drugih hemikalija koje štete planeti, prema proceni panela stručnjaka objavljenom u ponedeljak.

Ako globalne politike ostanu na snazi, očekuje se da će se ozonski omotač oporaviti na nivoe iz 1980. godine do 2040. za veći deo sveta, navodi se u proceni.

Za polarne oblasti, vremenski okvir za oporavak je duži: do 2045. nad Arktikom i do 2066. nad Antarktikom.

 

***

Komentar

***

  Ovima što pocenjuju moć popularne kulture....


https://www.youtube.com/watch?v=qeMFqkcPYcg


Uz ovaj tekst odlično ide proročka pesma, o globalnom stanju na Zemlji, nije pesma o S&M,  od pre 40 godina - „Sveet Dreams" grupe Eurithmics; Annie Lennox i Dave Stewart; slušati pesmu uz gledanje spota! Nijedna pesma nikada nije postala toliko sveprisutna, voljena, obrađena i kultnija od njihove prve pesme kao dueta - „Sveet Dreams (Are Made Of This)“. Obrađena je na pločama 182 različita puta, a to uključuje samo zvanična izdanja. Posle poslovnog i ličnog brodoloma, Eni i Dejvu je propala rok grupa "Tourists", propala im je emotivna veza, oni su nastavili da poslovno sarađuju, stvorili su novu grupu "Eurithmics", i sasvim slučajno, kada im je bilo - biti ili ne biti - pojavio se zvuk u kome se svaki element uklapao u jednostavan, ali zamršen sistem: tekst, melodija, akordi, aranžman, produkcija, zvučni efekti, struktura pesme, glavni vokal, šablon bubnjeva, harmonije i tsl sve je funkcionisalo kao časovnik. Eni je izmišljala: „Od ovoga se prave slatki snovi! Neki od njih žele da te iskoriste. Neki od njih žele da se naviknu na vas. Neki od njih žele da vas zlostavljaju...” tekst nije pružao nikavu nadu, bio je depresiavan, obeshrabrujući, pa je Dejv predložio nešto pozitivno - nada - pa u sredini pesme postoje akordi kojii se dižu nagore: "Drži glavu gore, idemo dalje. Držite glavu gore, idite dalje."

 

Zoran Stokić

10.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар