среда, 11. јануар 2023.

 

Propalo prvo britansko lansiranje u svemir – prenos uživo i Stonsi, ali „ćorak“

 

SCITECH Autor:Hina10. jan 202307:4616 komentara RaketaIzvor: REUTERS/Henry Nicholls

 

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je u ponedeljak nešto pre ponoći kada je kompanija Virdžin Orbit, ovlašćena za lansiranje,  izvestila o "anomaliji" koja je sprečila raketu da dosegne orbitu.

Misija Start Me Up krenula je s piste na aerodromu Cornwall Newquay s Virdžinovom raketom Launčer van nošenom pod krilom modifikovanog Boinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog okeana.

REUTERS/Henry Nicholls

Ali malo pre ponoći, predstavnik Virdžin Orbita u prenosu uživo objavio je da je raketa pretrpela „anomaliju“ zbog koje nije uspela da dosegne orbitu.

„Čini se da imamo anomaliju koja nas je sprečila da dosegnemo orbitu. Procenjujemo informacije“, objavili su iz Virdžin Orbita.

Raketa je trebalo da upali svoj motor na visini od oko deset kilometara iznad Atlantika i odvede u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primenama.

Britanska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) ovlastila je kompaniju Virdžin Orbit, u delimičnom vlasništvu milijardera Ričarda Bransona, za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

Uzletanje Boinga 747 s raketom u Newquayu oko 22.15 sati posmatrale su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pesma Start Me Up od Roling Stonsa, po kojoj je misija nazvana.

REUTERS/Henry Nicholls

To je trebalo da bude i prvi put da su sateliti lansirani iz Evrope.

Ovaj neuspeh zadaje dodatni udarac evropskim svemirskim ambicijama nakon što je italijanska raketna misija Vega-C propala nakon poletanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

 

 ***

Komentar

***


Ova vest je obradovale "naše" ravnozemljaše. Umesto mržnje. Ugrubo postoje dve vrste organizacije države: despotska (počev od Sumerana,..., Egipat, Kina) i nedespotska (od antičkih grka). Preko 80% država sveta temelji se na despotskim matricama - tradicionane despotije: Rusija, Kina, Indija, arapski svet i tsl., SAD /despotija kapitala i građansko društvo/. Despotije su sposobne da upregnu novac i rad naroda u realizaciji utopije – "zidanju priramida". Tako su Rusija i SAD imale uspešne kosmičke programe. Naravno u Rusiji narod nije imao šta da jede, plate i penzije su bile 20 nemačkih maraka – ali je "piramida sazidana"! Stanovništvo je u SAD bolje prošlo jer je despotija kapitala vezana za "otvoreno građansko društevo, konkurenciju" i sposobno je bila da narodu ponudi bolji život nego u Rusiji. Otvoreno društvo antičkih grka se pojavilo u gradovima, državama Evrope, počev od srednjeg veka; ne postoji apsolutna vlast, nema realizacije utopije - "zidanja priramida"; bave se samo onim što je korisno za preživljavanje građana, zato sve izbeglice sveta i hrle ka Evopi, jer je rešila problem siromaštva. Tako je, na primer, u Evropi  nastala nauka, koja je uspela da se izbori sa tri mala ledena doba i da reši problem kuge (harala je 4000 g, srušila je mnoge despotije),..., a i na primer, uspeli su da se izbore sa pegavim tifusom, pa da nam misija Engleske vlade 1915., na čelu sa dr Hanterom pomgne da ne izumremo kao narod i država jer je epidemija 1914-1915 zahvatila celu Srbiju.

Zoran Stokić

11.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар