понедељак, 9. јануар 2023.

 

Saveznici Bakingemske palate: Harijevi napadi uticali na zdravlje Elizabete II

 

SHOWBIZ Autor:Beta/AP07. jan 202318:5312 komentara Izvor: JUSTIN TALLIS / AFP

 

Saveznici britanske kraljevske porodice saopštili su da su netačne tvrdnje princa Harija u novim memoarima u kojima je monarhiju prikazao kao hladnu instituciju koja ga nije podržavala.

Bakingemska palata nije zvanično komentarisala memoare, međutim britanski mediji vrve od citata neimenovanih „insajdera u kraljevskoj porodici“ koji pobijaju Harijeve optužbe.

Izvor koji je želeo da ostane anoniman izjavio je da su javni napadi princa Harija na kraljevsku porodicu „uticali“ na zdravlje kraljice Elizabete Druge, koja je umrla u septembru.

Harijeva knjiga „Spare“ je poslednja u nizu javnih optužbi princa i njegove supruge Megan otkako su napustili kraljevski život i preselili se u Kaliforniju 2020. godine.

Par navodi da su mediji rasistički tretirali Megan i da na to palata nije reagovala.

Zatim je objavljen njihov intervju sa Oprom Vinfri i šestodelni dokumentarni film Netfliksa prošlog meseca.

Hari nije prvi britanski kraljevski član koji je objavio porodične tajne, oba njegova roditelja su koristila medije dok se njihov brak raspadao.

 

***

Komentar

***

 

U Figaru (1778): " Zato što ste plemić umišljate da ste genije; Potrudili ste se da se rodite, i ništa više; Inače ste sasvim običan čovek…." Ima li šta osim ličnih emocija prinče? Da se podsetimo, "ne može da škodi", Pjer-Ogisten Karon (1732-1799) bio je časovniča/ pronalazač na dvoru Marije Antoanete koji je zbog svog "satnog mehanizma" bio nagrađen titulom "grof Bomarše". Vrlo brzo se pokazalo da ima književni talenat, postao je dramski pisac."Trilogija Figaro" (Seviljski berberin/Figarova ženidba/Tartuf) i Terare i kao drame i kao libreta za opere. "Tarare" u operu postavlja Salijerij 1787. "Seviljskog berberina" Paizjelo 1782. (Rosini 1816.), a "Figarovu ženidbu" Mocart 1786. – preporučujem ih. A ovo prinčevo štivo poslužiti za snimanje petparačkih fimčića. Da bi objasnio pojavu komunizma i fašizma Ortega i Gaset nas je 1922. upozorio "svet je civilizovan ali njegov stanovnik nije" ostao je čovek-masa - malograđanin - ima samo apetite, veruje da ima samo "prava" i ne veruje da ima bilo kakve obaveze; u središtu njegovog životnog stila je tvrdnja da živi bez moralnih načela. Najveći problem, kazao je Ortega, je u tome što je čovek masa prodro u sve institucije; Hariju nije palo na pamet da napusti dvor, odrekne se aristoratske titule, da vi vodio život slobodnog  građanina, a tu spada i slobodan izbor supruge i tsl! Nažalost ostvaruje se prognoza Ortege - masovni čovek stavlja tačku na liberalnu demokratiju iz koje je potekao, a za nekoliko generacija, zapadna civilizacija će pasti u varvarstvo.

 

Zoran Stokić

9.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар