уторак, 10. јануар 2023.

 

Preminuo Čarls Simić

 

KULTURA Autor:RTS, N1 Beograd10. jan 202307:195 komentara Čarls SimićIzvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno, File

 

Američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić, koga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika, preminuo je u 85. godini.

Čarls Simić bio je jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista.

Simić je rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao u Pariz, pa u SAD.

Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada.

Dobitnik je niza velikih književnih nagrada – Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji, Nagrada Vilček za umetnost i humanistiku, Nagrada „Zbignjev Herbert“ i Zlatni venac Struških večeri poezije.

Pesme je počeo da piše još u srednjoj školi. Na njegove pesničke početke posebno su uticali američki pesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens i drugi.

Danas ga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika. Najvažnije zbirke Čarlsa Simića su, između ostalih: Haronova kosmologija, Svet se ne završava za koju je 1990. dobio Pulicerovu nagradu, Šetnja sa crnom mačkom, Venčanje u paklu, Majstor prerušavanja…

Najznačajnije knjige eseja su Alhemija sitničarnice, Metafizičar u mraku, Gledaj dugo i netremice i brojne druge.

Kao prevodilac Čarls Simić je veoma značajan za Srbiju, jer je prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića doprineo popularizaciji srpske književnosti u SAD.

Prevodio je druge pesnike iz regiona. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije Konj ima šest nogu.

Član Američke akademije za umetnost i književnost postao je 1995. godine.

Čarls Simić je dugo bio profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, gde je predavao američku književnost i kreativno pisanje.

Od 2020. godine, bio je član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

 

***

Komentar

***

 

Evo zašto nema skoro ništa o njemu u Srbiji, postigao je u književnosti neverovatno mnogo, kao, na primer, što je Novak Đoković postigao u tenisu. Bio je pesnik minimalista koji piše lakonske, zagonetne pesme slične japanskom budističkom haikuu. Osim poezije, pisao je razne eseje na različite teme kao što su džez, filozofija, estetika. Imao je tri godine kada je Luftvafe bombardovao Beograd 6.04.1941., nemačka bomba je uništila zgradu u blizini porodične kuće, ubivši nekoliko njegovih poznanika. Njegovog oca, inženjera, Gestapo hapsi i odvode ga da radi u Nemačkoj, on beži i pridružuje se porodici u Beogradu. Na kraju rata u "YU započeo je građanski rat između rojalista, komunista, fašista i simpatizera nacista". "Moj otac i ja smo bili svedoci okupacije, naše zemlje u ruševinama, od strane sovjetske vojske" (Č.S.). Njegov otac je, plašeći se staljinizma, odveo svoju porodicu u Trst, zatim u Francusku, da bi se konačno nastanio u SAD 10. 08. 1954. prvo u Njujork. Č.S:"Srbi me nerviraju zbog toga što su opsednuti sopstvenom istorijom, a nikada iz nje ništa nisu naučili"!

 

Zoran Stokić

10.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар