уторак, 24. јануар 2023.

 

Dokumentarni film Šona Pena o Ukrajini premijerno na Berlinalu

 

SHOWBIZ Autor:Beta23. jan 202317:475 komentara Izvor: Tanjug/Rich Polk/NBC via AP

 

Američki glumac i reditelj Šon Pen premijerno će predstaviti svoj dokumentarni film o ruskoj invaziji na Ukrajinu na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru, saopštili su organizatori 

Festival, 73. po redu, od 16. do 26. februrara, će biti posvećen ratu Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara prošle godine. Film „SuperPower“ Šona Pena biće najviše očekivani film o Ukrajini na festivalu.

Pen je bio u Kijevu na snimanju dokumentarca krajem februara prošle godine kada je počela ruska invazija. Glumac i reditelj koji je osvojio dva Oskara za filmove „Mistična reka“ i „Milk“ fotografisan je tada sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Pen je ranije izazivao kontroverze zbog nekih angažmana i učešća u tekućim aktuelnim temama, među kojima je njegov intervju sa ozloglašenim meksičkim narko bosom Hoakinom Gusmanom dok je još u bekstvu.

 

***

Коментар

***

 

Iako nisu videli pomenuti film, "naši" komentatori znaju da je to propaganda Holivuda. Čim je iz "Holivuda" to je "propaganda"? Ima puno filmova iz Holivuda a nisu propaganda. Ali ako neko razmišlja metafizički  on ne priznaje empitijske činjenice, njegovo mišljenje, zaključke, nije moguće opovrgnuti. Ako neko mišljenje nije moguće opovrgavati to nije vrlin, prednost, ne vodi napred ka preživljavanju, naprotiv, to je velika mana. Na primer, naše najsigurnije znanje su naučne teorije, ali naučne su teorije samo one koje su potencijalno opovrgljive. Najsloženiji pojam u zaključivanju je traženje "uzroka" (a tek slučanosti). Pod "uzrokom" podrazumevamo - proces koji čini "nužnim" da nešto nastane. Evo kako je to izgledalo kod jedne od ikona metafizike Dekarta; on je ograničio uzroke kretanja na – udar i pritisak! Negirao je mogućnost dejstva na daljinu. Bio je zarobljen mehanicističkim viđenjem - uzročnosti. Dekartova mehanička filozofija bila je revolucionarna doktrina u 17 veku. Mnogi mislioci koji su ga prihvatili verovali su da je to više naučno od suparničkih pogleda koji su imali  „okultne“ kvalitete kao što su magnetne sile i sile gravitacije. Sa kartezijanske tačke gledišta, reći da se telo kretalo ka magnetu zbog neke sile koju vrši magnet ne znači nikakvo objašnjenje nego prevaru. Reći da magnet privlači tela kaže Dekart je besmislica to je isto kao reći "to telo se kretalo ka magnetu jer je želelo da se sa magnetom zagrli"!

 

Zoran Stokić

24.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар