петак, 20. јануар 2023.

 

 

Norveški arheolozi veruju da su pronašli najstariji runski kamen na svetu


SCITECH Autor:Beta/ AFP17. jan 202314:3 Izvor: NTB/Javad Parsa via Reuters


Norveški arheolozi veruju da su pronašli najstariji runski kamen na svetu, s natpisom uklesanim pre skoro dva milenijuma.

Blok smeđeg peščara dimenzija je oko trideset centimetara i veruje se da je stariji nekoliko vekova od onih koji su do danas bili poznati.

Otkriven je na nekadašnjem groblju, nedaleko od jezera Tirifjorden, severozapadno od Osla, tokom radova na izgradnji železničke pruge.

Na osnovu kostiju i ugljenisanog drveta pronađenih u grobnici pored kamena može da se zaključi da je bio isklesan između 1. i 250. godine nove ere, saopštio je Muzej kulturne istorije u Oslu.

Ovi spomenici obično su se postavljali na grobnice, posebno u vreme Vikinga i bili su ispisani runskim pismom, najstarijim poznatim pismom u Skandinaviji.

 

***

Komentar

***

 

O severnjacima. Aron Akovlevič Gurevič (1924 - 2006) ruski istoričar srednjeg  veka se 1966., zaposli u Moskovskom institutu za filozofiju, ali je otpušten nakon objavljivanja knjige "Problemi genezie feodalizma u zapadnoj Evropi", 1970., jer se drznuo da ospori  teoriju o poreklu feudalizma usvojenu u marksističkoj istoriografiji,  naročito mu je zamerano korišćenje - strukturalističkih metoda. Bilo me je takođe zabranjeno da predaje u SSSR. God1989., tokom perestrojke, Gureviču je prvi put dozvoljeno da napusti zemlju, predavao je u inostranstvu 1989–1991. Godine 1998. postao je strani član Kraljevske holandske akademije umetnosti i nauka. Svako ko pročita, neku od njegovih knjiga, tvrdim, neće biti razočaran, naprotiv - "Kategorije srednjovekovne kulture", "Srednjovekovna popularna kultura: problemi verovanja i percepcije", "Istorijska antropologija srednjeg veka". Iz njegovih radova, između ostalog možete saznati da je život severnih naroda, u toj dalekoj istoriji, po modelu najviše podsećao na izvorni komunizam a ne kumunizam kao odlik despotskog sistema, sa despotima i sirotinjom rajom; otuda u tim sverenim zemljama nema sirotinje, to su države koje su najbolje rešile socijalne probleme građana kroz vekove i danas!

 

 Ps. Otpuštanje iz ideoloških razloga  dešavala su se i kod nas, pod maskom "komunizma sa ljudskim likom"; družio sam se sa našim uvaženim filozofom koji je '70 god bio otpušten sa Filozofskog fakulteta u Beogradu zbog teksta objaveljnog u časopisu "Teorija" o pojmu istine, jer rad nije bio u skladu sa marsističkom interpretacijom!

 

Zoran Stokić

20.01.2023.

Нема коментара:

Постави коментар