среда, 2. фебруар 2022.

 

Sindikat nauke traži odgovor Vlade: 80 odsto zaposlenih nema dobre uslove za rad

 

VESTI Autor:Marija Komazec01. feb. 202217:44 > 17:457 komentara Izvor: N1

 

Predstavnici Sindikata nauke okupili su se ispred Vlade kako bi tražili odgovore na zahteve, koje je sindikat, u pisanoj formi, predao 30. decembra prošle godine. Zahtevi su proizašli iz rasprave sa sastanka, koji je 28. decembra 2021. održan u Vladi, a vezani su za plate i položaj zaposlenih u nauci.

Prema njihovim rečima, od 2019. godine oko 80 odsto zaposlenih u nauci nema niti dobre uslove, neki nemaju ni ugovore na stalno već ugovore koji se stalno obnavljaju.

„Zahtevi su da se odmah, bez odlaganja, nivelišu plate oštećenim naučnim radnicima, nastale nemarom i neradom nadležnog Ministarstva i države. Da se sa svim naučnim radnicima koji su na ugovorima na određeno vreme, odmah, bez odlaganja, zaključe ugovori o radu u skladu sa zakonom. Da nadležno Ministarstvo za nauku najkasnije do novembra 2022. godine predstavi plan sa koeficijentima po zvanjima, a na osnovu kojih će se od 1. januara 2023. godine obračunavati i isplaćivati plate u nauci, čime će se obezbediti zakonski princip ‘jednaki rad – jednaka plata’. A država voli da se hvali rezultatima u nauci a kada treba da se ulaže onda namamo jednaka prava“, rekla je za N1 predsednica sindikata nauke Đurđica Jovović.

Odgovore na zahteve upućene pre više od mesec dana nisu dobili, pa su odlučili da po njih dođu lično ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Za N1 su rekli da i dalje nemaju nikakav odgovor od Ministarstva prosvete, ali da će nastaviti borbu i da će odluku o sledećem koraku doneti već 8. februara.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Od upravljačke elite od  1945.  nema se šta očekivati ona je vaspitana na Hegelu (ako se “činjenice ne slažu sa (MOJIM) ‘mišljenjem’ to gore po činjenice”, "ono što je umno jeste stvarno" tj. um i stvarnost  su identični) i Marksu, a to znači "ubeđeni su" da umesto mukotrpnog sporog hoda preko, kontinuiranog školovanja, nauke, tehnike, građanskog društva, vrlina - mogu uspešno društvo i državu da stvore - prečicama tj. brzim uvođenjem u dublje apsolutne  tajne ovog sveta – "trećim okom", teorijama zavere, astralnim kanalima, mantrama, mađioničarskim trikovima pomoću "zakona istorije". U "Bedi istoricizma" Karl Poper je pokazao je nemogućnost poznavanja "zakona istorije" - pokazao je saznajno-teorijski ograničene domete Hegelove i Marskove "nauke".  Nije moguće, nikavim metodom, predvideti rast znanja kao ni anticipirati posledice novih slučajnih otkrića. Nova znanja počinju da menjaju naše primarne elеmente kulture utiču i na naše mišljenje, potrebe, vrednosti, motive...utiču znači na naš kulturni i privredni rast, na naš kvalitet života. Oko 1600. g. holandski majstori konstruišu teleskop, časovnik sa klatnom, mikroskop, barometar, termometar. To je Homo sapijens sasvim slučajno usmerilo ka brojnim empirijskim zakonima, na pr, Bojlovom. Ta takoreći beskonačna šuma empirijskih zakona "ukroćena" je pojavom  sasvim nove misaone forme  hipotetičko-deduktivne teorije -  Njutnovim "Princiima" 1687.; naravno da niko nije mogao da predvidi posledice koje će izazvatita nova nauka. Tehnika i tehnologija (koje su omogućavale život društvima) koja su imale induktivni veoma spori hod razvoja od iskona - sada su dobile "bazu" iz koje mogu ubrzano da se razvijaju - tehnika i tehnologija su počele da se razvijaju "vorp" brzinom iz teorijske nauke; brojne tehničke novine pokrenule su lanac "revolucija" - industrisku reloluciju,...,internet revolucija. Nema racionalnog  razloga da poput holanđana i engleza ne učestujemo u tom razvoju.

 

Zoran Stokić

2.02.2022.

Нема коментара:

Постави коментар