понедељак, 28. фебруар 2022.

 

Gutereš: Ideja o nuklearnom sukobu „jednostavno nezamisliva“

 

SVET Autor:FoNet 28. feb. 2022 18:22 Izvor: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je na hitnoj sednici Generalne skupštine svetske organizacije o Ukrajini da je ideja o nuklearnom sukobu "jednostavno nezamisliva".

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je juče da se nuklearne snage Rusije stave u stanje pripravnosti, što je Gutereš opisao kao „zastrašujući razvoj događaja“.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je rekao i da UN imaju „verodostojne procene“ da su ruski ciljevi stambene zgrade, ključna civilna infrastruktura i drugi nevojni ciljevi.

"Suočavamo se sa onim što bi lako moglo postati najgora humanitarna i izbeglička kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija", rekao je Gutereš i pozvao sve strane u ukrajinskoj krizi da osiguraju siguran, brz i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći.

Istakao je da se nada da će direktni razgovori između Rusije i Ukrajine dovesti do trenutnog zaustavljanja borbi i otvaranju puta za diplomatsko rešenje.

Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislicja rekao je da će međunarodni mir i demokracija biti u opasnosti ako njegova zemlja bude poražena.

"Ukrajina sada plaća cenu za vlastitu slobodu i sigurnost, ali i celog sveta.

"Ukoliko Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni Ujedinjene nacije", rekao je Kislicja.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija kazao je da je "Ukrajina odgovorna za sadašnju krizu".

On je optužio Ukrajinu da je "dugi niz godina sabotirala i kršila svoje direktne obaveze prema paketu mera iz (mirovnog sporazuma iz) Minska".

"Ruske akcije se iskrivljuju i osujećuju, broj lažiranja je zapanjujući, a mediji i društvene mreže šire te laži", ocenio je Vasilij Nebenzija.

Na početku zasedanja, predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid izjavio je da ova skupština predstavlja kolektivnu savest čovečanstva i da je njena snaga ukorenjena u njenom moralnom autoritetu.

Šahid je pozvao sve članice UN da pokažu moralnu hrabrost i da iskoriste raspravu u idućih nekoliko dana na način da ne "razvijaju ratnu retoriku, već da daju šansu miru", prenosi BBC

Hitnu sednicu Generalne skupštine, koja ima 193 članica, sazvao je Savet bezbednosti UN.

Odluka o sazivanju sednice donesena je sa 11 glasova za, Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani.

 

 

***

Komentar

 

***

 

 

Nažalost u 21 veku su zamrle nekadašnje neformalne institucije koje su se borile protiv nuklearnog naoružanja i iracionalnog hladnoratovskog naoružavanja interkontinetalnim raketama sa nukleranim bojevim glavama, koje bi uništile planetu - kao što je bio „Russell-Einsteinov manifest“ (1947.) ili „Pugwash Conferences on Science and World Affairs“ (1957.)  Važan član ovog drugog  pokreta  koji je nastao u Kandskom gradiću Pugwash bio je hrvatski fizičar Ivan Supek. Pangwash pokret je dobio Nobelovu nagradu za mir 1995. Inače sam Ivan Supek je govorio o opasnosti potencijalnog nuklearnog oružja još 1944. (znači pre Hirošime i Nagasakija). Takođe zahvaljujući  Supeku postojalo je i Pangvaško odeljenje u YU od 1963. u Dubrovniku; bio je fizičar humanističkog duha koji je itekako bio svestan stvarne opasnosti po planetu Zemlju pa je zagovarao ne samo nuklearno nego i potpuno razoružanje na planeti.

 

*

 

Danas  nam se i najsmjeliji  snovi  bivših  vlastodržaca  kroz  vekove, od čijih  su strasti  i  poroka , zavisili  životi  drugih, čine jadnim. Kako  je  uništavanje  tada  dugo  trajalo, kako se malo  toga moglo  odjednom  uništiti  na  nepoznatoj  zemlji. Danas  između  odluke i delovanja  stoji  samo jedan  beskonačno mali trenutak. Kakav Džingis-kan! Kakav Tamerlan! Kakav Hitler! Kakav Staljin! – u  poređenju  s našim  današnjim mogućnostima  uništenja  oni  su samo  jadne  šeprtlje!

 

Zoran Stokić

28.02.2022.

1 коментар:

  1. Prije svega hvala dr. Agbazara što mi je vratio mog ljubavnika unutar 48 sati. Nemam ništa za reći nego da ti se zahvalim i da ti javim da sam sretna.. Moj ljubavnik se bolje ponaša prema meni i sada provodi većinu vremena sa mnom govoreći mi koliko me voli nego ikad prije.. Ako imaš Za sve probleme s ljubavnikom kontaktirajte Dr.Agbazara putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili ( WhatsApp +2348104102662 ) jer on je rješenje za sve probleme u vezi

    ОдговориИзбриши