субота, 26. фебруар 2022.

 

Đukić: Događaji iz Ukrajine višestruko nadmašuju napad NATO na SRJ

 

SVET Autor:Danas26. feb. 202212:58 Izvor: N1

 

Ovo sta se događa u Ukrajini mnogostruko nadmašuje agresiju NATO na SRJ 1999. godine, ocenjuje bivši ambasador Srbije u Belorusiji i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić.

„Ruski predsednik Vladimir Putin se zaista svojski trudi da taj rat potisne u drugi plan i da se svet poziva na rusku agresiju sa kopna, mora, iz vazduha. Time nam Putin stostruko pomaže na putu naših inkorporacija u politicko-bezbednosne i ekonomske sisteme, ali i ostatku Zapadnog Balkana“, kaže Đukić za Danas.

Putin pokušava, ono što SSSR-u nije uspelo 1948, 1956, 1968, 1979, „pa neće ni danas“.

„Svet mora stati na stranu slabijeg!“ ističe Đukić.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Možda jedan jedini objektivan pristup problemu u našim medijima. Pratio sam "naše" medije ovih dana, na temu Rusija versus Ukrajina, i primetio ODSUSTVO spominjanja ugovora iz Rambujea.  Naročito je uočljivo to odsustvo spominjanja Rambujea, kada je Putin u više navrata spominjao agresora SAD (NATO) na YU (Srbiju), samoproglašeno Kosovo i tsl. Rambuje je KLJUČNO za sve što nam se događalo od tog ugovora do danas – to je bila BIFURKACIONA TAČKA – odatle su se granali različiti putevi.

Da se posetimo, tamo je Slobi, ponuđen korektan izlaz iz samoubilačke pozicije koju je sam stvorio. Po tom ugovoru Kosovo NEMA ELEMENTE DRŽAVNOSTI. Da je potipan – nema rata NATO-Srbija. Znači "putanja" ka EU bi bila otvorena. Ne potpisivanje znači napraviti TRAJNI NEREŠIV PROBLEM; "put" kalimero, ne možemo u EU dok nam "ne vrate Kosovo", "Rusija nam čuva Kosovo" i tsl. dalje propadanje i onako propale Srbije. Zanimljivo je ne samo da stranke na vlasti, nego i sve druge stranke i ostale institucije (formalne, neformalne) Srbije o tome ćute. Zašto taj ugovor nije potpisan?

Možda zato što je vlast Rusije rekla Slobi da ne potpiše (jer po tom ugovoru NATO može da prolazi preko teritorije Srbije)? Da saberemo i oduzmemo: šta je važnije: Kosovo koje nije država (nema bomardovanja Srbije), Srbija koja ima budućnost  ili to kretanje NATO kroz Srbiju i Srbija koja nema budućnost (ali Rusija ima u budućnosti važne geostrateške presedane, na šah tabli sa SAD i Zapadom)?

 

 

Zoran Stokić

26.02.2022.

 

Нема коментара:

Постави коментар