субота, 9. октобар 2021.

 

Kovačević: Ako nisi vakcinisan, nema ulaska nigde i – doviđenja

 

KULTURA Autor:nova.rs09. okt. 202112:46

Izvor: Foto: Vesna Lalić


Ovde treba uvesti jednu rigoroznu stvar - nema ulaska nigde ako nisi vakcinisan i zdravo, doviđenja, rekao je za portal Nova.rs dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević.

Akademik, dramski pisac i reditelj, čiji će novi film „Nije loše biti čovek“ uskoro biti premijerno prikazan, ocenio je u razgovoru za Nova.rs da se nalazimo u nekoj vrsti „mirnodopskog rata“.

„Ne vidimo neprijatelja koji svaki dan oduzima živote. Samo u Srbiji dnevno umire 50 ljudi. To je užasno ozbiljno“, kazao je Dušan Kovačević.

Prvi čovek Zvezdara teatra rekao je i kako iz dana u dan saznaje da su neki glumci, koji se nisu vakcinisali, oboleli od korone „i da imaju ozbiljne komplikacije“.

„Čovek se razboli i ako se vakcinisao, ali ima simptome običnog gripa i ne ide na respirator. To je cilj“, naglasio je Kovačević.

On je poručio i da „ovde treba uvesti jednu rigoroznu stvar – nema ulaska nigde ako nisi vakcinisan i zdravo, doviđenja!“.

 

***

Komentar

***


Od 1990. Srbijom caruje - "imitacija normalnosti" i non stop prolasci kroz "crveno svetlo" na društvenim semaforima – to sve nas sada skupo košta (!) Kultura stvara od nas ono što jesmo, ona svojim momentom, masom i težinom "stimuliše" naše odrastanje i humanizovanje. Primarni elemnti kulture, a tu spada i tradicija, pogled na svet, norme i & su - referentni okvir - koji određuje kvalitet života društva. Referetni okviri se mogu kretati u smeru evolucije (kod čeha na primer) ali nažalost i smeru involucije (naš slučaj). Pravi patriotizam je pomagati razvoj kulture. Ali ovde je crveno/crna koalicija '90 kao svog najvećeg neprijatelja videla u građanskoj kullturi i naučnom pogledu na život. Kakva se retrogradna antikultura sprovodi u nas – se najjasnije videlo u presretnutom razgovoru koji su vodili 1993/1994/1995 Radovan Karadzić i Dobrica Ćosić naročito onaj deo kada govore o Češkoj i Havelu. Učinci su se odmah videli: Kako je izgledalo, na primer, pomračenje Sunca 11.08.1999 ? Isto  3.10.2005? Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a, vlast je sa medija plašila narod. Zato sada 2021. smo stigli dotle da, mnogi medicinski radnici, čak i neki prof Medicinskog u Beogradu, većina studenata nemaju poverenje u vakcine. Korona je kao na "skeneru" pokazala stanje naše antikulture.

 

Zoran Stokić

9.10.2021.

Нема коментара:

Постави коментар