петак, 1. октобар 2021.

 

Tačka razilaženja između Srba i Čeha - sholastika

*

Gojković: Planira se ponovno podizanje zgrade Biblioteke na Kosančićevom vencu

 

KULTURA Autor:Beta01. okt. 202111:2711 komentara

 

Narodna bibilioteka Kosančićev venac Zbirka fotografija Muzeja grada BeogradIzvor: Zbirka fotografija Muzeja grada Beograda

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da će joj upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo predstaviti planove za ponovno podizanje zgrade Narodne biblioteke na mestu na kojem stajala do nacističkog bombardovanja Beograda u aprilu 1941. godine.

„Ministarstvo podržava ideju da se na Kosančićevom vencu dostojno obeleži mesto stradanja knjige, kao i da ovaj koloritni deo prestonice bude što više ‘obojen’ kulturom. To će nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Beograda i Srbije i privući veliki broj domaćih i stranih posetioca“, rekla je Gojković, koja je otvorila 7. konferenciju „Buk tok“ (Book Talk).

Na otvaranju konferencije „Buk tok“, koja je posvećena piscima, književnim kritičarima, izdavačima i umetnicima iz celog regiona, Gojković je istakla da će u okviru deset panela biti razmatrane teme od značaja za kulturu i književnost.

„Poznati pisci, istoričari, izdavači, direktori ustanova kulture, novinari, diplomate, kritičari i drugi renomirani stručnjaci, diskutovaće o važnim istorijskim događajima koji su menjali svet i uticali i na oblast kulture“, kazala je Gojković, a saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom nedavne posete odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel najavio da će sa tom zemljom uskoro biti tehnički završeni sporazumi o kulturi i obnovi zdanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Kancelarka Merkel je tom prilikom navela da će Berlin izdvojitu 500.000 evra za tu namenu.

 

***

Komentar

***

 

Tačka razilaženja između Srba i Čeha - sholastika

Kako to da  Hitler nije srušena biblioteka u Pragu nego u Beogradu? Kada su se Česi i Srbi razišli - krenuli različitim putevima? Paušalno se kaže oni su u 12 veku preuzeli katoličanstvo a mi pravoslavlje. Integralno  u 12 veku za katolike religija je bila „nauka“ (sholastika)  a za pravoslavne ne. Da bi bili katolički teolog vi ste morali izgraditi stepenice znanja ka Bogu preko matematike, logike, na pr, jer one nisu ništa drugo do oruđe, alat, mišljenja, tek kada ste to savladali možete zaista biti teolog. Jedan od centralnih pojmova logike (matematike) je, na pr, pojam „jednakosti“. Predmet x je s predmetom y jednak samo s obzirom na neko svojstvo S. Relacija „jednakosti“ je tromesna relacija. Dijamant  i komad grafita za pravoslavne teologe su uvek „različiti“ jer ti telozi nisu savladali taj treći (najvažniji element) u pojmu „jednakost“ – jednakost je uvek u osnosu na neko svojstvo S; za njih je relacija „jednakosti“ ostala dvomesna zdravorazumska  relacija. Iako deluju tako različito postoji svojstvo S (od čeka se sastoje? Od ugljenika) koje ih čini jednakim. Dijamant je jednak komadu grafita u odnosu na svojstvo da se sastoje od uljenika. Ako smatrate da je svojstvo S (izgled) ili da je svojstvo S (tvrdoća) onda dijamant i komad grafita nisu jednaki. Ovo je tek početak izgradnje pojma jednakosti, dalje gradite pojmove refleksivnosti, tranzitivnosti, simetričnosti krećete se ka „klasama ekvivalencije“... i zato kada raspolažete vekovnim „alatom mišljenja“ na Prag nije pala ni jedna bomba a na Beograd ih je palo beskonačno. Hitlerovo rušenje mostova u Beogradu izavlao je rušenje naše biblioteke jer se zgrada nalazila blizu mosta, pa je bila „kolateramna šteta“ ratne logike a ne planiranog duhovnog genocida.

 

 

Zoran Stokić

1.10.2021.

Нема коментара:

Постави коментар