понедељак, 25. октобар 2021.

 

Tehnologija: Da li će robot Leo obavljati kućne poslove umesto nas

 

Napravljen je na univerzitetu u Sjedinjenim Državama, a osim što bi mogao da pomaže u kući, Leo može i da leti, hoda, pa čak i da vozi skejt.

 

IZVOR: BBC PONEDELJAK, 25.10.2021. | 07:44

Pogledati vedeo:

https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy=2021&mm=10&dd=25&nav_id=1999550

 

 

Istraživači sa tehnološkog instituta u Kaliforniji bili su inspirisani pticama i insektima kada su kreirali Lea, impresivnog robota koji može da leti, hoda, pa čak i da vozi skejt.

 

On ima pokretljive noge iz više delova i propelere.

 

Mogao bi da se koristi u obavljanju rizičnih poslova, poput kontrole vodova visokog napona ili svemirskim istraživanjima.

 

Ubuduće će možda moći i da obavlja poslove dostave, ali i da pomaže u kući.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Preporuka uz ovaj tekst bi možda mogla da bude:  Stelark (australijski umetnik performansa rođen na Kipru)  postao je promoter koncepta da je "ljudsko telo zastarelo". Do 2007. godine bio je na poziciji glavnog istraživača u jedinici za digitalna istraživanja performansa na Univerzitetu Notingem Trent u Notingemu, Engleska. Trenutno nastavlja svoja istraživanja na Univerzitetu Curtin u Zapadnoj Australiji. Stelarkovi idiosinkratični performansi uključuju robotiku ili drugu modernu tehnologiju integrisanu sa njegovim telom; na primer, daljinsko upravljanje njegovim telom elektronskim mišićnim stimulatorima povezanim na internet. Takođe je nastupao sa robotskom trećom rukom i pneumatskom mašinom za hodanje nalik pauku sa šest nogu; 2007. Stelarc je imao hirurški pričvršćeno ćelijsko uho na levoj ruci i tsl. Slično japanska multidisciplinarna umetnica Mariko Mori - istražuje teme tehnologije, duhovnosti i transcendencije – čovek kao produhovljeni kiborg.

 

Zoran Stokić

25.10.2021.

Нема коментара:

Постави коментар