субота, 23. октобар 2021.

 

Zec: Živimo metastazu sistema gde Vučić gazduje državom

 

BIZNIS Autor:Beta, novine Nova23. okt. 202108:47 Izvor: N1

 

Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da je u Srbiji na delu "metastaza sistema u kojem je jedan čovek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodelu vrednosti, jednom rečju gazduje državom".

 

On je za list Nova ocenio da je najveća zabluda predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ujedno širi društveni problem, to što misli, ili bar „javno saopštava da tako misli – da može da pokrene ekonomski sistem“.

 

„Ne može. Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu“, rekao je Zec, koji je profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

 

Prema njegovim rečima, u političkom modelu „gde je vlast koncetrisana na jednom mestu, jedino je moguć oligarhijski sistem i mi to imamo“.

 

„U njemu su podobni ljudi koji imaju pristup centru moći, a centar moći je direktno povezan sa centrom emisije novca. I taj oligarhijski kapitalizam nastaje i razvija se preraspodelom koja se vrši preko monetarnog sektora i raznih privilegija. Nijedan oligarhijski sistem nema jaku proizvodnu bazu, on je vezan ili za resurse i prirodna dobra ili za pristup jeftinom novcu“, naveo je Zec.

 

***

Komentar

***

 

Kratko i jasno prof Zec je rekao esenciju. Samo bi dodao da su su ti "centralistički" sistemi  (gde smo mi kao narod živeli) svi odreda ekonomski i društveno propali u bedi i ratovima - vizantisko/osmansko/komunistička faza. Zec: "Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu“ - koji je počeo da se stvara u gradovima Zapada počev od XII veka.

 

*

 

Samo jedan primer iz klasične muzike. Kako su muzičke ikone Vivaldi, Hendl, Bah, Mocart,..., postale muzičke "ikone"? Pa u konkurenciji, takmičili se sa veoma dobrim savremenicima. Na libereto "Artaserse" Metastazija 94 kompozitora napisalo svoje opere (Artaserse: Vinči, Hase, Ferandini, Gluk, Graun, Duni, Galupi, Jameli, Johan Bah, de Majo, Arne, Pičini, Šakini, Malfredini, Misliveček, Paizjelo, Alfonsi, Čimaroza,...,), slično na libreto "Olipijada" 72 kompozitora (Kaldara, Vivaldi, Pergolezi, Leo, Traeta,...,) napisalo svoje opere. Bez sinteze brojnih dela predhodnika i savremenika, BEZ KONKURENCIJE - NADMETANJA nema ni tih "ikona". Mocart kada je izgubio posao u Salzburgu, prošao je 1777/1778 više gradova (Augsburg, Mannheim, Pariz i Minhen) i u njima nije uspeo da se zaposli jer je bilo i te kako dobrih kompozitora....Slično je bilo i sa Betovenom, zvezde su bile: Méhul,Vranicki, Vanhal, Dušek, Humel, Cramer,....

 

 

Zoran Stokić

23.10.2021.

Нема коментара:

Постави коментар