петак, 15. април 2022.

 

Budite prvi koji će pročitati novi roman Gijoma Musoa

*

///Johan Hajnrih Pestaloci (1746-1827)///

*

IZVOR: B92 SREDA, 13.04.2022. | 14:50 Foto: Promo


U knjižarama širom Srbije 18. aprila pojaviće se nova knjiga svetskog bestseler autora Gijoma Musoa „Neznanka sa Sene”, u izdanju Vulkan izdavaštva. Od danas, do pojave knjige u knjižarama, na sajtu www.vulkani.rs, nova Musoova knjiga može se nabaviti po 30 odsto sniženoj ceni.

Sudeći prema reakcijama publike u svetu, novi intrigantni, misteriozni triler najprodavanijeg francuskog pisca neće razočarati ljubitelje njegovih nadasve uzbudljivih romana. Šta više, osvojiće pažnju i onih koji su propustili da uživaju u Musoovim bestselerima poput „Život je roman”, „Devojka i Noć” i „Tajni život pisaca”.

Popularni francuski pisac u novoj knjizi otvara vrata jedne uzbidljive priče, koja se zasniva na čuvenoj legendi o Devojci sa Sene čije je telo pronađeno na obali ove pariske reke krajem XIX veka. Alber Kami poredio je njen zagonetni osmeh sa osmehom Mona Lize, Vladimir Nabokov posvetio joj je pesmu „Nepoznata iz Sene”, a odlivci njenog lika, koji je inspirisao mnoge umetnike i trgovce, rasprostranjeni su širom sveta.

Nakon dolaska nove knjige Gijoma Musoa u knjižare Vulkan širom Srbije , od 25. aprila do 4. maja, putem sajta Vulkan izdavaštva www.vulkani.rs, kupovinom „Neznake sa Sene” može se ostvariti popust od čak 50 odsto na drugi naslov ovog pisca čija su dela prevedena na 45 jezika.

 

***

Komentar

***

 

Pored novih romana treba pročitati i stare bestselere. Da Srbija ne bi ostala amorfna masa nego da bi postala funcionalni društveni sistem - svako bi trebao da pročita humanistički roman Pestalocija "Leonard i Gertruda" (1781.) - o postepenom napredovanju domaćinstva i celog sela, zahvaljujući pozitivnom uticaju seljanke Gertrude – ona je svoju decu odgajala tako što je povezivala podučavanje sa -  praktičnim kućnim radnim zadacima (decenijama potpuno zaboravljeno u Srbiji). Krećući se na tragu - Rusoa, Voltera, Kanta - Johan Hajnrih Pestaloci (1746-1827) uveo je holistički pristup obrazovanju koji ima za cilj ravnotežu između 'glave, srca i ruku'. Glava se odnosi na ulogu obrazovanja u podsticanju intelektualne radoznalosti i razvoju kognitivnih kapaciteta. Srce je metafora koja aludira na emocionalnu dimenziju i moral. Ruke govore o usmerenosti obrazovanja, a odnose se na usađivanje osećaja za pravac, moralni kompas koji prepoznaje dostojanstvo svih ljudskih bića, važnost ljubavi, saosećanja i brige za manje srećne. Ukratko, Pestalocijev pristup integrisao je intelektualnu, moralnu i praktičnu dimenziju obrazovanja. Takođe njegov doprinos socijalnoj pedagogiji je njegov pokušaj da „pomiri“ napetost  između pojedinca i društva. To podrazumeva razvoj obrazovnih principa i prakse koja će negovati autonomiju, slobodu i samoostvarenje učenika, s jedne strane, i njihov razvoj u odgovorne i angažovane građane, sa druge strane, koji su zabrinuti za opšte dobro društva!

 

Zoran Stokić

15.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар