четвртак, 7. април 2022.

 

Profesor Tomić: Svest i zrelost naroda nisu ni blizu tačke za društveni zaokret

 

IZBORI 2022 Autor:Beta06. apr. 202211:526 komentara Izvor: Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić ocenio je da svest i zrelost naroda još nisu ni blizu kritične tačke za ozbiljan društveni zaokret. Tomić je u izjavi agenciji Beta naveo šest faktora koji su uticali na postignuti „bilans“ proteklih izbora.

„Na izbore su uticali nedemokratski i delom kriminalni uzroci, kao što su kasno i apsolutno nedovoljno izmenjeni izborni uslovi, nepotpuna medijska otvorenost, ogromne izborne nepravilnosti, uglavnom bez kontrole glasanja van urbanih sredina, tzv. uvezeni birači, pretnje, ucene i široko rasprostranjeno podmićivanje“, naveo je Tomić.

Naglasio je da znatan broj gradjana nije bio u stanju da prepozna i razlikuje "prave" opozicione partije od onih "paraopozicionih i lažnoopozicionih", niti da uoči tačan profil i usmerenje pojedinih od njih. "Opozicija je bila razudjena ili su bile formirane 'nategnute' koalicije političkih partija čiji su 'zajednički' programi nejasni. Nisu imali atraktivne ideje za budućnost, izbegavali su izričite odgovore na pojedina ključna državna i nacionalna pitanja kao što su Kosovo i Metohija i tempo pristupanja Evropskoj uniji", ocenio je Tomić.

Istakao je da je sukob u Ukrajini izazvao strah kod brojnih gradjana da bi značajnije političke promene u Srbiji dovele do daljeg pogoršanja života i nemira. "Jako rusofilstvo i strah od pristupanja Evropskoj uniji i prihvatanja njenih standarda utiče na svest birača o konzerviranju postojećeg političkog stanja kao nužnog zla", naveo je profesor. Po njegovim rečima, na ishod izbora je uticao i realni "kvalitativni i kvantitativni deficit ortodoksnih opozicionih snaga".

"Kod najvećeg broja opozicionih prvaka bio je primetan nedovoljan kapacitet i homogenost, kao i neubedljivost lika, reči i misije. Većinski slćdeći svog arhiglavara, Srbija je u mraku i istorije i sadašnjosti - nasilja, politikanstva, neprava, dezinstitucionalizacije, diskriminacije, tobožnjeg patriotizma i nemorala", naglasio je Tomić. On je naveo tri "kumulativna metoda" za mogućnost pomaljanja nešto svetlije sutrašnjice, ocenivši da je presudno raskrinkavanje preovladjujućeg pogrešnog narodnog uverenja da je ovo što nam se dešava više godina unazad "normalno", "jedino realno" i "najbolje moguće".

"Neophodno je jačanje i širenje kontinuirane opozicione kampanje uz neprestanu borbu za vladavinu prava, za medijske slobode osobito, za istinu, naročito u seoskim sredinama, u manjim naseljima. Takodje, organizovati masovne i višednevne ulične proteste i blokade protiv nepravdi svih vrsta, a ako bude neophodno - u prvom redu protiv otimanja osvojenih autentično opozicionih izbornih poena u Beogradu", naveo je profesor Tomić. Dodao je da bi Srbija trebalo da dosledno ostane na odabranom evropskom putu, uz raskid s agresivnim nacionalizmom, šovinizmom i primitivizmom, za snažan ekonomski oporavak.

 

***

Komentar

***

 

Kant je jednom prilikom kazao "od neprijatelja se čuvam sam neka me Bog sačuva od prijatelja"! "Svest i zrelost naroda nisu ni blizu tačke za društveni zaokret"  - da nisu, ali zašto?

Naša elita od kako je umro Tito 1980. pa sve do danas 6.04.2022 još nije uspela da narodu kaže kako se iz "zatvorenog društva" prelazi u "otvoreno društvo". Koji su to "koraci"? Mislim da oni o tome slabi šta znaju, valjda bi nam dosada kazali šta korisno! U otvorenim liberalnim društvima kroz kritiku, priznavanje i učenja na grešaka, stvaraju se nova rešenja, rešavaju se problemi. Bazni problem zatvorenih društava - kolektivističkih društava gde vladaju "ličnosti" – je sprečavanje „kritike“. Odsustvo kritike vodi - suženju perspektive - iluzijama i samoobanama; problemi se ne rešavaju (uspešno) nego se guraju pod “tepih” (na primer: u Beogradu je 1974. napravljena divlja državna deponija u Vinči – evo je i 2022., sada je narasla u pravo brdo, koje nas guši. I sve drugo kod nas je ovako kao sa ovom deponijom). Kako se sprečava kritika? Najlakši način je “vanredno stanje” - u doba rata. Od despotskog - Sumera do Putinove Rusije – mehanizam eliminacije (sprečavanja kritike) je isti, dok se vodi neki “rat” centralna vlast - “uklanja” ličnosti - za koje “smatraju” da ih svojom kritikom mogu ugroziti. Time se poslužio i Sloba 1990. svrha 4 rata koja je vodio su bili - samo to da “eliminiše” - sve kritičare. A bez kritičara Srbija je završila na deponiji i đubrištu istorije. Slično sada sprovodi Putin u Rusiji, rat u Ukrajini mu služi za eliminaciju budućih kritičara Kremlja. Vlast očuvana a društvo spljošteno u anomiji.

Zoran Stokić

7.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар