уторак, 26. април 2022.

 

Gutereš sa Lavrovom: Što pre mir bude uspostavljen u Ukrajini, to bolje za sve

 

SVET Autor:N1 Beograd, BBC26. apr. 202214:20 > 14:5229 komentara Izvor: (Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je, posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, da se raduje saradnji sa UN i Crvenim krstom na olakšavanju humanitarnog odgovora u Ukrajini. On je kazao da je još suviše rano da se razgovara o posredovanju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ali je dodao da je Moskva posvećena diplomatskom rešenju kroz razgovore sa vladom u Kijevu. Gutereš je poručio da je u Moskvu došao kao "vesnik mira" da "spase živote i smanji patnju", istakavši da što pre bude uspostavljen mir, to će biti bolje za sve.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom UN rekao da je sa Guterešom razgovarao o budućnosti UN uopšteno i mogućim partnerstvima. On je podsetio da su UN stvorene da osiguraju suverenitet zemalja članica i pozdravio je Guterešovu posetu Moskvi, prenosi BBC. Lavrov je aludirajući na sastanak NATO i EU zemalja u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, upozorio da su razgovori koje organizuju Zapadne zemlje, a koji isključuju Rusiju, alarmantni. Istakao je da je to "alarm za UN".

Takođe je naglasio potrebu za multilateralizmom i dodao da Rusija mora da podseti svet na jednaki suverenitet različitih članica UN. Gutereš je dodao da su imali iskren razgovor i da je jasno da postoje dve različite pozicije o tome šta se dešava u Ukrajini.

Generalni sekretar UN je predložio uspostavljanje kontakt grupe sa zvaničnicima iz UN, Rusije i Ukrajine kako bi se pronašle mogućnosti za stvaranje bezbednih humanitarnih koridora za evakuaciju civila. To bi uključilo prekid neprijateljstava i garancije da će evakuacione rute biti efikasne. Gutereš je priznao da postoji "kriza" u Marijupolju, dodajući da su UN "spremne da mobilišu" svoje logističke izvore u tom gradu. Dodao je da bi to omogućilo bezbednu evakuaciju civila koji žele da napuste grad u "bilo kojem pravcu koji izaberu" i dostavljanje potrebne humanitarne pomoći.

"Što pre mir bude uspostavljen, to bolje za Ukrajinu, Rusiju i svet", poručio je Gutereš.Upitan o navodnim ratnim zločinima Moskve u Ukrajini Gutereš je rekao da je zabrinut.Dodao je da oni zahtevaju "nezavisnu istragu". Rusija odbacuje pregovore u Marijupolju

Sergej Lavrov rekao je i da je Rusija odbacila predlog Ukrajine da se održe pregovori u Marijupolju, prenosi BBC Lavrov se, kako se dodaje, složio sa činjenicom da nema ukrajinskih trupa u Rusiji Antonio Gutereš je, naime, rekao novinarima da je istinita i očigledna činjenica koju nikakvi argumenti ne mogu da promene - da nema ukrajinskih trupa na teritoriji Ruske Federacije, ali da, sa druge strane, ima ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji Lavrov se sa tim složio„To je tačno, to potvrđujem“, rekao je.

 

***

Komentar

***

 

Od kako je počeo rat Rusije protiv Ukrajine na forumima se pojavljuju potpuno neutemeljeni  komentari fanova Rusije, šire mržnju - prema EU i Srbiji kao članu EU. Stvaraju sliku kako Srbija ima mogućnost da bira između Rusije i EU. Mnogi, već dva meseca, svoje želje i verovanja pokušavaju da pretvore u činjenice života.  Ali šta nam kažu  empirijske činjenice? Da SAD i EU imaju preko 50% BND sveta a Rusija 2% Nema se šta porediti. Nema se šta birati. Bez - kontinuiteta sloboda  - granađskog društva  - kao u Engleskoj (gde su se kroz vekove problemi rešavali “korak po korak” tako što je vlast  “disciplinovana” pomoću  kritika) nema „novih  kreacija“ – naučne revolucije 1687., industriske revolucije  a to znači ni uspešne privrede. Gde nema sloboda, caruje strah glavni neprijatelj stvaranja. U carskoj Rusiji (SSSR, ili sada Putinovoj) apsolutna vlast  nije trpela nikakve kritike pa se malo malo pojavljuju revolucije, pobune, meteži, ustanci. Tek 1861. car Aleksandar II, "Manifesom  emancipacije”ukida kmetstvo. Efekati  revolucije 1905.? Car narodu Rusije je dao osnovna građanska prava, dozvoljavajući formiranje političkih partija i uspostavio je Dumu kao zakonodavno telo. Komunizam ih je ponovo vratio u despotsko društvo. Rusija ponavlja “sudbinu” Vizantije - svaka novo znanje je jeres, glavna vrlina je poslušnost pred vlašću; vlast je nepogrešiva, grešeke se ne popravljaju.

 

Zoran Stokić

26.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар