субота, 30. април 2022.

 „Susret“ Jupitera i Venere, planete će izgledati kao da se dodiruju

 

 

SCITECH Autor:Beta30. apr. 202209:22 Izvor: REUTERS/NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

 

Venera i Jupiter, dve najsjajnije planete Sunčevog sistema, danas će se prividno približiti na nebu najviše u poslednjih nekoliko godina.


Planete će zapravo biti razdvojene više miliona kilometara, ali će sa Zemlje izgledati kao da se dodiruju.


Bliski prividni položaj dva nebeska tela zove se konjunkcija i uglavnom se događa jednom godišnje, ali ove godine Venera i Jupiter izgledaće puno bliže nego inače. To će se ponoviti tek 2039. godine.


Planete će sa zemlje biti vidljive dvogledom ili golim okom.


Poslednji put ove planete iz zemaljske perspektive izgledale tako blizu u avgustu 2016. godine, ali ih je tad bilo teže videti jer su bile mnogo bliže Suncu.

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

Jedan od važnih primera kakve sve posledice mogu imati nenameravane posledice naših nameravanih akcija.  Car češko-nemačko-rimski Rudolf II (sestrić Filipa II, cara Španije), u želji da čita svoju sudbinu sa neba, spojio je dve izbeglice – Tiha Brahea i Keplera (žrtve verskih progona) – u Pragu 1600. Dok u Rimu 1600. na "Cvetnom trgu" spaljuju Đordana Bruna, u Pragu se postavlja prva stepenica moderne nauke (da je putanja planeta "elipsa") – kao nenameravana posledica astrološkog proricanja sudbine jedog cara. A kod nas u 21 veku, odvija se obrnut proces. Ratna ideologija od 1990. potpuno je "ispostila društvo" - najviše je postradalo obrazovanje, i opšta kultura; nauka, humanistička kultura, su nerazumno postali opozicija nacionalnom, kao nešto što bi nas "rasrbilo". "Pedagoška" empirijska funkcija nauke - koja je istovremeno i temelj građanskog ponašanja - u našem svakodnevnom životu, je nestala - a to je bitno uticalo na naš proces mišljenja i zaključivanja. Umesto naučno/građanskog  nastavilo se sa forsiranjem  iracionalnog, sa bežanjem u zabavu i sport, igru, gatanje i vračanje, hrišćansku molitvu... Inerciji "despotske ratne kulture" nam ne dozvoljava da stvorimo kritičnu masu građana, jedino šta ta inercija dozvoljava je tehnološki rast. Nažalost nije moguće imati zapadnu tehnologiju i društvene standarde a da pri tome druge komponente kulture ostanu plemenske, klanovske i despotske.

 

Zoran Stokić

30.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар