уторак, 12. април 2022.

 

Osmaka u školi, na času, nožem napao mladić

  

VESTI Autor:RTV12. apr. 202219:07 > 19:1416 komentara

 

Hitna pomoć, vozilo hitne pomoći, ambulantna kola, ambulantaIzvor: BETA/Dragan Gojić

Učenik osmog razreda D.K. iz Bačke Palanke, povređen je danas oko 16:30 na času fizičkog vaspitanja, kada ga je nožem napao I.R. i naneo mu povredu glave i obe ruke, saznaje nezvanično RTV.

D.K. na jednoj ruci ima lakšu povredu, dok je rana na drugoj ruci znatno dublja, pa je prevezen na Dečiju hirurgiju u Novi Sad i nalazi se van životne opasnosti.

Prema nezvaničnim informacijama sa lica mesta, napadač I.R. je star oko 20 godina.

On je preskočio ogradu škole „Sveti Sava“’, odgurnuo radnika obezbeđenja koji je pokušao da zaštiti D.K. izvadio nož i naneo povrede maloletniku, navodi Radio televizija Vojvodine.

 

 

***

Komentar

***

 

 

“Socijalna pedagogija” Natorpa (iz daleke 1899.godine) je pokazala važnost - socijalizacije - kao najvažnije - ključno etičko, političko i pedagoško pitanje u državi. Socijalna pedagogija je način da se društvo obrazuje. Epistemološki, Natorpova koncepcija se kretala na tragu Platona koji je zagovarao potrebu da se teži intelektualnim vrlinama, a ne ličnom napredovanju kao što su bogatstvo i prestiž, kao i Kantovim principima  kritičke refleksije u pedagogiji  sa naglaskom na međusobnu povezanost razuma i iskustva u saznanju. Civilizovanost - je spoj slobodoumlja i iskustva u terminima 'racionalne volje', a socijalizacija se smatra osnovom društvenog i kulturnog razvoja (paideia). Natorpova koncepcija “Sozialpadagogika” stvorila je osnove za razvoj kritičke pedagogije. Politički cilj je bilo društvo koje promoviše kulturno i društveno učešće građana. Natorpova koncepcija otelotvorila je kantovski prosvetiteljski program u kome je težište stavljeno na ljudsku  sposobnost za civilizovanje, samoobrazovanje i racionalni moralni sud. Kantova ideja da se ljudska bića moraju obrazovati da bi postali ljudi bila je polazna tačka za Natorpa ali ne i za našu elitu čak ni u 21 veku!

 

Zoran Stokić

12.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар