петак, 22. април 2022.

 

Patrijarh: "Najviše stradanja podnosi običan čovek"

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, poručio je danas u vaskršnjoj poslanici da smo sazdani kao jedan i jedinstven ljudski rod.

 

IZVOR: TANJUG PETAK, 22.04.2022. | 11:13 FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

 

Kako je naveo, pozvani smo da budemo jedno, a da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva i poraz i sramota svakog čoveka kao ikone Božje.

Patrijarh Porfirije naglasio je da se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi i da najviše stradanja podnosi običan čovek i pozvao je na molitvu Vaskrslom Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove....

"Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osenjen snagom radosne pesme: 'Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova'. Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni", poručuju patrijarh i arhijereji SPC.

 

***

Komentar

***

 

 

Ako se grešeke ne priznaju i ne popravljaju one vremenom uvećavaju haos; samo jedan primer, divlja državna deponija u Vinči (Bg) koja je napravljena 1974. iz godine u godinu deponija je rasla a sa njom i stepen zagađena Beograda se uvećavao. Tako je i sa ideološkom državnom mržnjom komunističke elite od 1945. koja je preko svih institucija države širena prema Zapadu, građanskom društvu, kapitalizmu - kako je mržnja rasla haos se u Srbiji uvećavao! Sada 2022 smo razgadili i ono malo građanskog društva koje smo imali pa smo amorfna nesocijalizovana masa (a ne društvo). Od 1990. komunistička levica je pojačala stepen mržnje prema Zapadu tako što je u institucije pustila i tzv. desnicu koja je vođena idejama Ruskih slavenofila i "Kroz tamnički prozor" vladike Nikolaja Velimitovića. Ukratko oni su vođeni metafizičkim idejama Velimirovića i Špenglera kao što su nekada bili vođeni idejama Mrksa i Lenjima – kao da su to neke sigurne naučne istine. Za to vreme SAD, EU proizvode oko 50% svetskog BND a Rusija2% A to je tako jer na Zapadu uče na greškama a u despotskim državama grešeke se ne priznaju (pa se nema šta ni popravljati). Srbiju su "ugušila" tri neuspešna kolektivizma (hrišćanski, komunistički, nacionalni). Da bi Srbija "preživela" potreban je u praksi Ustav - liberalnog građanskog društva koji u centru ima građanina. Ukidanje apsolutnih kolektivističih "istina"!

 


*



@VB  Poredite neuporedivo, to je objasnio već Aristotel. Može se poderiti samo ono što je iste kategorije. Zapad je 1000 g proizvodio, smišljao, realizovao materijale i duhovne proizvode (dobre i loše) koje čine današnju civilizaciju. Rusija (carska, SSSR, Putinova) za tih 1000 g nije ništa bazno stvorila; kao i Kina, Indija koriste ono što je stvorila naučno/tehnička inteligencija na Zapadu. Kina i Indija su nekada u dalekoj prošlosti imale svoju tehniku života; ali to nema veze sa njima u današnjici. I Srbija, Rusija, Kina, Indija,..., svi smo mi UČILI od Zapada "kako se lovi riba". Biti u civilizaciskom krugu, to znači da naučiš kako se "peca riba" pa da postaneš samostalna i suverena država (pa tako je Rusija postala nuklerna sila, na primer). Ako bi pak naša vlast vezala Srbiju za Rusiju, Kinu to bi značilo sledeće - pošto naša privreda i društvo nije u stanju da napuni godišnji budzet morale bi Rusija i Kina da nam svake godine "udele poneku ribu" da bi preživeli. Jer od njih ne možeš naučiti "kako se peca riba". Iz istorje znamo, da do sada te dve zemlje to nikada nisu radile; jer i one jedva preživljavaju.

Zoran Stokić

22.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар