петак, 7. април 2023.

 

Bivše diplomate: U Srbiji napravljen mit o uticaju Rusije, Putin kao rok ikona

 

 

VESTI Autor:N1 Beograd07. apr 202307:00

 

 

Od ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiji je napravljena neka vrsta rok ikone, poput Mika Džegera, stotinu hiljada ljudi je dovedeno da ga vidi, kaže Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Vašingtonu. U Srbiji je napravljen mit o uticaju Rusije i njenoj ulozi o očivanju teritorijalnog integriteta, kaže Jelica Kurjak, bivša ambasadorka u Moskvi.

„Mi stvaramo sa svoje strane domaću mitologiju – da nema Rusije ne bismo mogli ništa da uradimo. A Rusija ponavlja stalno – uradićete ono što vaš narod hoće. To je ping pong, držimo jednu te istu liniju, a sve na terenu govori da Kosovo korak po korak dobija atribute državnosti“, rekla je Kurjak u emisiji Newsnight.

Prema njenim rečima, činjenica je da je Balkan ostao nerešeno pitanje posle demontaže bipolarne podele sveta, a Rusija je pojačala uticaj na Balkanu zahvaljujući ratovima i nestabilnosti.

Ali, kako kaže, Rusija se „dosta zaglavila sa ratom u Ukrajini“.

„Niko u ovom ratu nije profitirao kao NATO. Rusija je dobila 2.000 kilometara granice sa NATO, a nadala se da pomoću rata u Ukrajini i stvaranja tampon zone oterati NATO odatle“, kazala je Kurjak.

Prema njenim rečima, Zapad zna da Srbija nema spoljnu politiku, i da us igre Beograda „šibicarenje“.

Vujačić smatra da se više „neće tolerisati nesređene okolnosti na ovom prostoru“.

„Odavno je Rusija daleko. Mi nismo na ivici neke blokovske podele sveta. Granica Zapada je sada u Ukrajini. Sve ove zemlje oko nas su ili u EU, ili u NATO, ili u jednom i u drugom“, kazao je on.

Ističe da uticaj Rusije ne može da bude veliki, već se pre svega odnosi na unutrašnju politiku zbog „narativa koji je stvoren i popularnosti Rusije koja je naduvana „.

Govoreći o uvođenju sankcija, smatra da je Srbija sa tim – već zakasnila.

Imamo užasno loš imidž u Zapadnoj Evropi, pogotovo u baltičkim državama i Poljskoj, i to će nas koštati u procesu evropskih integracija, kazao je on.

Upitan da komentariše predstojeću posetu američkog izaslanika Džejmsa Rubina, kazao je da je njegov posao da potiskuje uticaj Rusije.

„Verovatno Džejms Rubin ima nameru da stavi do znanja da će ta priča morati da se preokrene“, rekao je Vujačić.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, kazao je da misli da će SAD i EU „terati ovaj proces brzo napred i do kraja“.

„Neće tolerisati više odlaganja, prenemaganja, nesporazume, biće sankcije i posledice ukoliko ne počne da se primenjuje ono što su se strane dogovorile“, kazao je bivši ambasador.


 

***

Komentar

***

 

Kako oni koji su spsosobniji, koriste za svoje interese, one koji su NEDORASLI, nizgrađene ličnosti, koje su na nivou deteta od tri godine; koji su oko 700 g nizom slučajnosti tavorili u despotkom blatu (Vizantije/Osmanskog carstva)? Tako što si ih pomoću - iracionalne komunističke vere - ubedio da napuste započet proces izgradnje građanskog društva (od Karađorđa/knjeza Miloša a zapravo počev od kneza Mihajla); tako što si ih neposredno pre i u drugom svetskom ratu ubedio da ratuju za – tuđe interese – za interese Kominterne "amerika i engleska biće zemlja proletereska"; tako što si im ubacio guslarsku, "šibiarsku" istoriju i ideologiju (nastale u kujni Kominterene) tj. stvorio si im mit kako si "ti" srušio Osmansko i Austrougrasko carstvo, a sada počev od 1989., kada je pao zida u Berlinu (kada je nestao Varšavski pakt), treba da radiš na rušenju "Zapadne civilizacije" ("to je tvoj cilj i tvoja svrha postojanja – da rušiš civilizacije i carstva") – iz tog uglada treba shvatiti rušenje YU, ustava iz 1974., nasilnim pute (ne kao nešto što je interes Srbije, nego našto što je interes Kominterne i &) što je kulminiralo, proizvelo rat NATO-Srbija. Interes Srbije je 1989., bio da YU izvrši tranziciju komunističke privrede i društva uđe u EU i NATO. Cena zloupotrebe "nedorasle" Srbije posle 33 godine? Zemlja u izumiranju i nestajanju.


*


Šta previđaju putinovci? Lavrov i Putin su onomad izjavili (a naši fanovi ponavljaju) da je Rusija "država-civilizacija". Pogrešno, svi mi zivimo u "Zapadnoj civilizaciji"(to je 11 civilizacija; predhodnih 10 civilizacija su propale jer nisu uspele da reše problem: klimatskih pronema, seizmiku, epidemilologija i tsl). Za razliku od Rusije, Kina i Indija bi mogle da pretenduju da su one civilizacija, ali oni to ne rade, opravdano, razumeju šta je "civilizacija" - ukupnost svih znanja, veština, običaja, misaonih i duhovnih spoznaja, složeno ekonomsko umrežavanje kao posledicu rasta društva; pomoću tih opštih elemenata vi gradite svoje ekološke niše preživljavanja. I današnje Idija i Kina su tekođe deo Zapadne civilizacije, u Indiji naravno postoji delovi očuvane bramansko-hinduističke tradicije, kao što u Kini postoje očuvani delovi stare tradicije Kine (kada su u dalekoj prošlosti bili civilzacija, poput Sumera, Egipta,..., Inka). Zapadna civilizacija je proizvela mnoge dobre i loše stvari, a jedan od najgorih je to što se - hrišćanski "aposlutizam - vera u apsolutnu istinu - rat u ime tog apsoluta"  preneo (preslikao) na komunizam i nacionalizam. U sličaju Putina imamo spregu mesijanstva komunističko/nacionalističkog; za razliku od Kine - Rusija je "prikrivena" komunistička država. B.Rasel: Jahve = dijalektički materijalizam; Mesija = Marks; Izabrani = Proletarijat; Crkva = Komunistička partija; Drugi dolazak = Revolucija; Pakao = kazna kapitalista; Milenijum = Komunistički Komonvelt (!) Kada bi se komunizam tj. njegova INKVIZICIJA – proširila na celu planetu šta bi se dogodilo? Kao i sa hrišćanskom inkvizicijom novi Đordani Bruno bi goreli na lomači, novi Galileji bi morali da se odreknu svojih učenja,..., bez sloboda - bazna nauka bi bila uništena, bio bi to kraj Zapadne (11-te) civilizacije, ni ona u budućnosti ne bi umela da reši nove probleme epidemiologije, klimatskih promena i tsl. To se zove "raditi u korist sopstvene štete". 

Zoran Stokić

7.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар