субота, 8. април 2023.

 

Hju Grant kaže da ne veruje da postoji ljubav iz romantičnih komedija

 

SHOWBIZ Autor:Beta08. apr 202309:41 Reuters/Maja Smiejkowska

 

Britanski glumac Hju Grant, koji se proslavio u ulogama u romantičnim komedijama, izjavio je da baš u takve ljubavi i ne veruje i postavio pitanje da li je velika ljubav samo "dobra velika laž" na velikom ekranu.

„Veliko je pitanje da li je cela ideja da su muškarac i žena potpuno nerazdvojni, nešto što svi traže, istinita, ili je to velika debela laž“, rekao je Grant (62) u intervjuu u Parizu uoči premijere filma „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“.

Glumac je rekao da oseća da je takva ljubav možda laž, iako je priznao da je karijeru izgradio glumeći u romantičnim komedijama.

Grant se takođe zapitao da li ima srećnih veza i dodao da bi mu bilo zanimljivo da se snimaju nastavci romatičnih komedija u kojima je igrao, jer bi ti nastavci bile priče sa advokatima i o razvodu.

Glumac je priznao da je bio nonšalantniji i da je na početku karijere trebalo da bude ambiciozniji.

„Iskreno, mislim da sam bio previše nonšalantan. Mogao sam da se trudim mnogo više pošto sam bio uspešan. Mogao sam da snimim bilo koji film koji sam želeo, ali zaista, želeo sam samo da gledam fudbal“, rekao je Grant.

Britanski glumac je dodao da u novije vreme više voli da igra mračnije uloge, navodeći da je sad „suviše star i ružan da bi bio neki heroj“.

Na kraju intervjua Fransu presu, Grant zamoljen da uputi neki savet.

„Pokušajte da održite malo misterije i nemojte da imate nalog na Instagramu“, poručio je glumac, koji se proslavio u filmovima „Notthing Hill“ sa Džulijom Roberts i „Četiri venčanja i sahrana“.

 

***

Komentar

***

 

Zašto nema ljubavi (ne samo iz romantičnih komedija)? Jer nema bliskosti - bliskost je intimnost, nešto što je osnova koja stvara kapacitet za ljubav; takođe nije moguća ljubav ako nema tolerancije, poverenja, saradnje među ljudima. Kada je moja generacija socijalizovana, bez obzira šta je ko od nas studirao (struka za struku) - humanističko obrazovanje se podrazumevalo. Od 1990. najviše je postradalo obrazovanje i opšta kultura. Briga o našem moralnom odrastalju bila je u "rukama" stručnjaka kao što su bili: Vladeta Jerotić, Ljubomir Erić,..., Slobodan Vitanović,  Zoran Gluščević. Sada umesto bardova naša deca imaju u "kulturi" i medijima pink/mega/sega – memove - koji čoveka od tri dimenzije svedu na jednu dimenziju(!) Između ostalog, pomenuti bardovi, su nam nadomestili jednu veliku prazninu u kulturi, gde se zapravo izbegavalo da se govori o ljubavi. I kod nas i u svetu - iako su ljudi  gladni  ljubavi - oni smatraju da ne treba ništa “da nauče o ljubavi”. Plejada, građanski vaspitanih, znalaca nam je približili, na primer, psihoanalizu - koja u stvari nije ništa drugo do priča o ljubavi i razvoju. Da se o “ljubavi” ipak može što šta da se naučiti pokazala nam je knjiga Eriha Froma “Umeće ljubavi”(!) A sada od 2010., imamo u Srbiji i kapitalni “Leksikon ljubavi i seksualnosti” prof. dr Ljubomira Erića. Kao što je primetio Paracelzijus: "Ko ne ume ništa, ne razume ništa; ko ne razume ništa i ne zna ništa, on nije u stanju ni da voli".

Zoran Stokić

8.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар