петак, 14. април 2023.

 

Tradicija slobode i pojam "stvaralaštva"

arije "Dovea svenarti allora" iz

opere "Catone in Utica"

 

 

 

Drame i opere "Catone in Utica" širile su ideju slobode po gradovima i državama Evrope, samo ne i u Srbiji. Variranje dramatične arije "Dovea svenarti allora" (po Metastazijevom libretu ""Catone in Utica") najjasnije odslikava proces muzičkog stvaranja (i stvaranja uopšte); ujedno, pokazuje i lažnost romantičarske ideje genija. Ili, da kažemo to ovako: da, postoje geniji, ali udeo genijalnosti u njihovom stvaranju je 1%, a njihov "nevidljivi rad" čini ostalih 99%. Međutim, da bi bilo i tog "nevidljivog rada", neophodni su DRUGI – brojni drugi kompozitori, koji su takođe vrsni majstori muzike: svoje opere "Katon u Utici" komponovali su Vinči 1727, Leo 1729,..., Vivaldi 1737,..., Gasman 1761, J.K. Bah 1761,..., Paizijelo 1789.

 

Srbija živi ovakvu lošu stvarnost kakvu živi jer u svojoj kulturnoj matrici ima BAG: tu su "drugi" (množina) nevažni za život, stvaranje, budućnost; srpskoj kulturi bitne su samo vođe, harizmatski pojedinci, geniji (romantičarski).

 

Libreto se bavi tragedijom rimskog državnika Katona iz Utike, koju je ispričao Plutarh ("Bioi paralleloi"), Apijano Aleksandrijski ("Romaika") i Kasije Dio ("Historia Romana"); Katon je živeo od 95. do 46.pne., poznat je kao „otac otadžbine" – starog Rima, praunuk je Katona Starijeg i autor poznatih dela o formiranju Rima i o Punskim ratovima u 2. veku pne.; bio je Brutov tast. Vatreni pristalica Republike, nije verovao Pompeju i Cezaru. Kada je Cezar 49. pne., prešao Rubikon, Katon je stao na stranu Pompeja. Posle poraza kod Farsala, koji je Pompeja koštao života, Katon je pobegao u Utiku u Africi. Posle Pompejeve smrti, Julije Cezar kaže da njega obožavaju ne samo u Rimu, već i u svetu, samo ga ne obožava Katon. Cezar s vojskom, koja brojno daleko nadmašuje Katonovu, kreće ka Utiki, ne da bi vojno porazio Katona, već da bi ga naterao da se predomisli i prizna poraz Repubike. Kada Katonu donesu odluku senata, tj. naređenje da u ime rimskog naroda prihvati mir sa Cezarom, on to sa gnušanjem odbija! Kaže: mir može biti sklopljen samo "ako se Cezar odrekne vlasti i pristane da bude zatvoren"!  Jednog  trenutka, u bogatom zapletu, Katon vidi svoju ćerku, koja je zaljubljena u Cezara, kako koketira sa njim, on naređuje da je ubiju ("Dovea svenarti allora"), a da Cezara uhapse. To naređenje nije ispunjeno jer je u protiv-udaru Cezar oslobođen; Katon ne želi da prizna poraz i, u skladu sa svojom stoičkom filozofijom, izvršava samoubistvo mačem. Pre smrti, oprašta ćerkinu "izdaju" samo pod uslovom da napusti Cezara i uda se za kralja Arbačea. Cezar, ipak, oplakuje svog neprijatelja: Katonova smrt je prevelika cena za njegovu pobedu; baca svoj lovorov venac.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rz02lrAtiU0

Catone in Utica: Dovea Svenarti Allora (Catone) Vinci

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=_NqB1FzLmRU

Vivaldi, "Dovea svenarti allora", Staveland, Modo Antiquo, Federico Maria Sardelli

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=mS0_28rGfO8

Catone in Utica, Act II Scene 13: Aria. Dovea svenarti allora (Catone) Ferrnandini


*

 

https://www.youtube.com/watch?v=p-aYWD-tUqU

Florian Leopold Gassmann Catone in Utica  Dovea svenarti allora


Tako je Florian Leopold Gassmann, bio u prilici, pošto je "stajao na ramenima svojih predhodnika" i savremenika da postige optimalni zvuk za ovu ariju(!) 

 

 

Zoran Stokić

14.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар