четвртак, 27. април 2023.

 

Ognjen Radonjić: Posle nezakonitih doktorata legalizovaće se i lažne diplome

 

VESTI Autor NIN 27. apr 202308:00 N1

 

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanja koji je trenutno na javnoj raspravi predviđa retroaktivno ozakonjenje nezakonitih diploma na osnovnim akademskim studijama, piše Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakutleta u Beograd.

„Međutim, staza za temeljno urušavanje visokog obrazovanja utabana je još septembra 2018. godine, tako da je ovaj Nacrt samo nastavak u smeru koji izvesno vodi obesmišljavanju fakultetskog obrazovanja sa očekivanim ishodom daljeg pospešivanja odliva naših najboljih studenata“, napisao je Radonjić u tekstu za nedeljnik NIN.

Kako navodi, donošenjem izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju skupština je u septembru 2018. donela odluku da su nezakoniti doktorati zakoniti.

Ozakonjene su doktorske diplome koje su izdavali fakulteti koji nisu imali licencirane magistarske studije, što je inače bio preduslov za izdavanje doktorskih diploma, a univerziteti koji su u periodu od 2003-2018. neovlašćeno izdavali doktorske diplome su Evropski univerzitet Beograd, Megatrend, Univerzitet Alfa Braća Karić, Univerzitet Edukons Novi Sad, Privredna akademija Novi Sad, Singidunum, Union, Union Nikola Tesla i Univerzitet u Novom Pazaru, piše Radonjić.

Po istom šablonu, nacrtom koji je trenutno na javnoj raspravi predviđeno je da se doda stav koji bi legalizovao diplome osnovnih studija koje su univerziteti neovlašćeno izdavali, piše Radonjić.

Radonjić kaže da mu nije poznato koji su to univerziteti neovlašćeno izdavali diplome osnovnih studija, ali navodi, kako kaže, „hipotetički primer“ bivšeg ministra Nebojše Stefanovića, koji je „pohađao nastavu na osnovnim studijama u Sava Centru“.

„Nastavu je organizovala firma koja nije bila registrovana za delatnost obrazovanja Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona. Nostrifikaciju ove diplome je izvršio gore pomenuti Megatrend. Potom je bivši ministar magistrirao 2011. i doktorirao 2013. na Megatrendu koji nije imao licencu za magistarske studije u pomenutom periodu. Rešenjem iz septembra 2018. ova magistratura i doktorat su ozakonjeni. Međutim, problem je u tome što bez obzira na to zakonsko rešenje, magistratura i doktorat i dalje nisu zakoniti jer je nemoguće magistrirati i doktorirati bez diplome osnovnih studija. In medias res, ovim Nacrtom se taj problem rešava. Raj za partijske diplome i nameštenja“, piše Radonjić.

Ceo tekst pročitajte u izdanju NIN-a od četvrtka.

 

***

Komentar

***

 

"Univerziteti koji su u periodu od 2003-2018. neovlašćeno izdavali doktorske diplome" – su ozakonjene 2018."

Zašto i kako? Najskuplja cena ratne avanture iz ’90. bila je ta da su školski sistem i građanski moral doživeli apsolutni slom. Zato što je vlast već od protesta studenata 1992., shvatila da je samo - studenti - mogu razvlastiti pa je počela da sprovodi "nevidljiv" proces  snižavanja  akademskih kriterijuma. Tu su nameru realizovali pomoći famozne Bolonje. „Bolonja“ je postala „smokvin list“ iza kojeg je, pored ostalog, sakrivena i degradacija u ocenjivanju studenata, tj. u načinu dolaženja do diplome; slično Bolonja  je sakrila  slom u osnovnom i srednjoškolskom  sistemu koje više nije u stanju da buduće brucoše opremi građanskim moralom , kritičkim mišljenjem i pred znanjem - bez čega nema studiranja. Tako su i državni fakulteti polako postajali sega-mega-turbo-pink. "Našoj" vlasti je pošlo za rukom, ono što nije nikome na svetu, da proizvedu čak i „naše“ nove naučnike "stručnjake" (buduće docente, prof)  bez kritičkog mišljenja i bez naučnog morala, tj. da proizvedu „drveno-gvožđe“. Zato je bilo moguće da se 2018 ozakoni tzv "doktorati" ili da afera indeks već 16 god ne mrdne od početka. Krug se Radonjiću znači već zatvorio - između "stručnjaka" i crveno-crne koalicije na vlasti više nema razlike, unisono održavaju despotsku matricu (vizantijsko-osmansko-komunističku).

Zoran Stokić

27.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар