четвртак, 20. април 2023.

 


Žan Žene

*

N1 na protestu roditelja u školi u kojoj je Kristijan Golubović snimao spot

 

VESTI Autor N1 Beograd 20. apr 202319:41

This is a modal window. This modal can be closed by pressing the Escape key or activating the close button.

Ovaj video snimak nije moguće reprodukovati.

U dvorištu OŠ "Đura Jakšić" na Kanarevom brdu održan je protest roditelja koji su negodovali zbog toga što je u prostorijama ove škole sniman spot grupe "Crni Cerak", u okviru kog je u poseti školi bio i osuđivani kriminalac i zvezda rijalitija Kristijan Golubović.

POVEZANE VESTI

I Crni Cerak se oglasio o spotu sa Kristijanom Golubovićem u školi

VESTI 18:49

Kristijan Golubović

Roditelji đaka OŠ „Đura Jakšić“: Kristijan Golubović u poseti školi – skandal

VESTI 11:44

Direktorka škole u kojoj je bio Golubović: Put do pakla popločan dobrim namerama

VESTI 16:12

Ministarstvo za N1 o poseti Kristijana Golubovića školi u Beogradu

VESTI 12:46

Podsetimo, Aleksandar Golubović  se na svom Instagram profilu pohvalio snimkom koji je načinjen tokom posete školi. Snimak je naslovljen – „Vaš omiljeni profesor“, a u njemu Kristijan Golubović uzvikuje: „To je čuvena učionica sa decom sumnjivog rasta“ i „Degenerici“. Direktorka škole Tamara Jelić je za portal Nova.rs tu vest prokomentarisla rečima da „se ništa nije dogodilo“, da je škola samo ustupila prostor, da je „Crni Cerak“ doveo decu koja su bila statisti u spotu i da su oni bili odvojeni od redovnih đaka. Ministarstvo prosvete saopštilo je za N1 da je zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno izvrši nadzor u školi. Kažu da „osuđuju svaku zloupotrebu školskog prostora, jer je škola mesto gde se stiču znanja i uči o društvenim vrednostima“.

Prema rečima reporterke N1, sastanak Saveta roditelja je protekao veoma burno. Zbog velikog interesovanja je i odlučeno da se roditeljima koji nisu članovi Saveta ne dozvoli prisustvo. Međutim, na kraju su ipak prisustvovali svi koji su želeli.

Nakon sastanka su roditelji za N1 rekli da se direktorka branila na sasanku navodom da se se „deca veoma obradovala kada su videla Kristijana Golubovića, kako su veli obožavaoci Crnog ceraka, i kako je u redu da oni budu u školi“. Prema rečima roditelja, direktorka je čak i osuđivala roditelje zato što im deca slušaju takvu muziku.

Kako navodi reproterka N1, neka od dece koja su anketirana u ovoj školi navela su da se u pesmam ovog izvođača radi o „drogama, alkoholu, ubijanju i otmicama“.

Roditelji nisu želeli da stanu pred kamere N1 TV, ali su poručili da se boje za njihovu budućnost“.

 

***

Komentar

***

 

Sartr: „U Francuskoj trenutno imamo apsolutnog književnog genija: njegovo ime je Žan Žene, a stil je Dekartov". Od 1943–1947., Žene je napisao 3 romana i 2 drame, delom na slobodi, delom u zatvoru. Čim bi odležao kaznu od 2 god, na slobodi bi ponovio krivično delo krađe i tsl, pa novo suđenje i novi zatvor. Nakon uspešne serije romana, on se oprobao i  u pozorištu. U drami "Haute Surveillance" 1944., bavi sa zatvorskom tematikom, ali u drami "Les Bonnes" 1946., analizira kompleksne teme - identiteta - koje će inspirisati celu generaciju dramskih pisaca među kojima su bili Beket i Jonesko. Žene je tako vrlo rano postao ključna figura teatra apsurda. Njegove kasnije drame, "Le Balcon", "Les Nègres",..., postaju grandiozo stilizovane drame u ekspresionističkom maniru čiji je cilj bio da šokira publiku - prikazujući društveno licemerje. Ovakav specifičan scenski izraz bit će nazvat "teatrom mržnje"; uspeo je da u svojim dramama izvuče max dramske snage određene političke ili socijalne situacije bez zastupanja konkretne političke ideje. Iako čovek sa margine društva prepoznao je bolje od mnogih pripadnika srednje klase kako je bilo moguće da se dese onakva monstuozna ubistva tokom II svetskog rata. Iako nije umeo to jasno da iskaže zapravo on govori o "obrnutoj kupi"; o tome da od načina socijalizacije zavisi kako će se ljudi ponašati; ono što je zabranjeno i što se smatra nenormalnim u građanskom društvu sada odejdnom - kada je u pitanju "nacija" rat u ime nacije, države – postaje poželjno "moral obrnute kupe"(!) Mi bi dodali, kada rat stane, kapitulacijom, inercija morala obrnute kupe (ako nije odmah zaustavljena) dejstvuje i deformiše nove generacije; to u Srbiji traje evo već 24 god. Slično postoji i "socijalizacija za kriminalce" "obrnuta kupa"(!)

Zoran Stokić

20.04.2023.

 

Нема коментара:

Постави коментар