субота, 22. април 2023.

 

Markiz de Sad

*

„Kome smetam, Slavice“: Miloš Biković povodom spota Crnog Ceraka i Kristijana

 

VESTI Autor N1 Beograd 22. apr 202300:59Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Glumac Miloš Biković oglasio se večeras na društvenoj mreži Tviter jer se pominje u slučaju snimanja spota Crnog Ceraka u jednoj školi, a u kojem se pojavljuje i Kristijan Golubović.

On je povodom izjave direktorke škole da je sve to dozvolila na molbu glumice Srne Lango, koja je navela da se spot snima u organizaciji njegove produkcijske kuće, ocenio da je sve to „besmislica“.

„Niti Srna Lango radi za našu produkciju, niti je na bilo koji način predstavlja, niti naša produkcija radi na ovom spotu. Ovo je potpuna besmislica. Na svakih sedam dana sam deo neke afere… Kome smetam, Slavice?“, napisao je glumac na Tviteru.

Podsetimo, u beogradskoj osnovnoj školi „Đura Jakšić“ sniman je spot u kom se pojavljuje Kristijan Golubović, zbog čega su javno protestovali roditelje dece koja pohađaju tu školu.

 

***

Komentar

***

 

I život u Srbiji pokazuje koliko je markiz de Sad bio veliki poznavalac  društva – ljude predvodi "filozofija interesa, praćena integralnim egoizmom"(!) Zbog nakaradnog života koji je upražnjavao, ljudi ni danas ne poznaju važne ideje koje nam je markiz ostavio u nasleđe - anticipirao je Ničea, Maks Štirnera, Frojda, socijalni darvinizam, fin de siècle, nadrealizma, amoralizam  i tsl - koristeći se filozofsko/književnim likovima koji su reklamirali ateizam, materijalizam, naturalizam, determinizam i etički egoizam. 130 godina pre nego što je Frojd opisao vezu između nagona smrti i nagona života sa svojom teorijom Erosa i Tanatosa, markiz de Sad je u svoja dva romana Julietta i Justina već eksplicitno ukazao na ovaj fenomen. Kao što je primetio Lakan de Sadova etika predstavlja komplementarnu dopunu kategoričkom imperativu koji je formulisao Imanuel Kant. Priroda čoveka nije mogla da se ukalupi samo u racio jer - ispod te fasade - stoji potpuna iracionalnost "čovek nema drugih zakona osim svog zadovoljstva", "svi proračuni čoveka su potpuno podvrgnuti čulima", "nesreća prati vrlinu", a "prosperitet prati zločin"(!)

Zoran Stokić

22.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар