четвртак, 13. април 2023.

 


Potemkin - Maksim Berezovskij

*

Putin hvali Bikovićev film: Prvi snimljen u svemiru VIDEO

 

Povodom premijere filma "Izazov", u kojem glavnu ulogu tumači srpski glumac Miloš Biković, nahvaljen je od strane predsednika Rusije Vladimira Putina.

 

IZVOR: B92 ČETVRTAK, 13.04.2023. | 10:01 EPA-EFE/GAVRIIL

 

Vladimir Putin izjavio je da su kreatori filma napravili pravo remek delo, i da ovaj prvi snimljeni film u svemiru predstavlja i korak ka novim kreativnim, tehnološkim i naučnim otkrićima u celokupnoj kosmičkoj industriji.

Ovo je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći u Državnoj Kremljskoj palati pre premijere filma na gala večeri povodom Dana kosmonautike.

Takođe, on je istakao da kosmička industrija samouvereno staje na noge, i postavio zadatke za budućnost – da povećamo konstelaciju ruskih satelita i razmislimo o letovima na druge planete.

Srpski glumac Miloš Biković izjavio je da je ruski film "Izazov", koji je reditelj Klim Šipenka snimao u svemiru, istorijski, veliki podvig i da je pomerio granice.

Posle svetske premijere u moskovskom bioskopu "Oktobar", gde je "Izazov" zaslužio 15-minutne aplauze posetilaca,

Biković je rekao Tanjugu da se film dopao ljudima i da je i sam postao svestan da "prvi put u istoriji prisusvujemo ovako nečemu".

Biković je ocenio da je "Izazov", koji je Šipenko sa glavnom glumicom Julijom Peresild snimao na Medjunarodnoj svemirskoj stanici, uz pomoć nekoliko kosmonauta, "film na granici sa naučnom fantastikom".

"Kako je snimljen je još fantastičnije od toga što smo imali priliku da vidimo. Još je neverovantije, pomerilo je granice. Do juče smo mogli da kažemo da ovo nije moguće. Danas smo pomerili granice", ocenio je Biković.

Prema njegovim rečima, kada se gledaju scene sa znanjem da je "stvarno snimljen u kosmosu, to saznanje vam daje poseban osećaj".

"Ja sam se naježio", dodao je srpski glumac, koji igra glavnu mušku ulogu u "Izazovu".

Biković je rekao da vidi "Izazov" definitivno u udžbencima, bioskopima i, nada se, "srcu publike".

Upitan šta je sledeće nakon filma u svemiru, Biković je rekao da su danas "pominjali film na Mesecu ili u otvorenom svemiru".

"Kada odete u neke visine valja da onda idete u dubinu", dodao je Biković.

Ruska drama o hitnoj hirurškoj intervenciji na jednom astronautu na Medjunarodnoj svemirskoj stanici imaće srpsku premijeru 19. aprila u beogradskoj Sinepleks Galeriji. Nakon beogradske premijere film Izazov će biti od 20. aprila u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona.

 

***

Komentar

***

 

Kako je izgledao život umetnika u Rusiji? Puškina, Ljermontova,..., Dostojevskog, Tolstoja?  Smatrani su nepijateljima careva samodržaca. A ako je neki bio podržavan prošao je kao ukrajinski kompozitor, operski pevač, violinista Maksim Berezovskij. Iako je Katarina velika bila pokrovitelj umetnosti, u praksi su o njima "brninuli" kadrovi poput Potemkina. Prođeš kao Potemkinova sela; Potemkin (Potjomkin) je ruski princ Krima -  upamćen je po svom nastojanju da kolonizuje stepe južne Ukrajine, koje su pripale Rusiji nakon aneksije Krima 1783., posle prvog rusko-turskog rata. Osnovao je  gradove kao što su: Herson, Nikolajev, Sevastopolj i Dnjepropetrovsk - kao baza za novu Crnomosku flotu koju je nameravao da izgradi. San Katerine i Potenkina bio je da pretvore Rusiju u veliko carstvo koje će dominirati Balkanom i Azijom. Želeli su da ožive Vizantijsko carstvo pod vlašću Rusije i da Istanbul postane prestonica ovog carstva. Elem, talentovani Berezovskij je 1769., poslat u Italiju da se usavršava kod Martinija u akademiji u Bolonji. U saradnji sa đacima Mislivečekom i Mocartom položio je ispit koji se sastojao u pisanju polifone kompozicije na zadatu temu. 1771. postao je član Filharmonijske akademije. Komponovao je 1770 prve ukrajinske simfonije; u februaru 1773. izveo je svoju operu u Livornu, Demofoonte. Kada se vratio u domvinu Potemkin ga je zanemario, bez finansija nema opera (enormne količine novca Petemkin je koristio na zabave i balove) pa je osetljivi kompozitor izvršio samoubistvo 1777.


*


https://www.youtube.com/watch?v=qhmPb-FHn2Y

Berezovsky, Maxim Sozontovich (1745 -1777) Symphony Nº 1in C major

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=QIX5dgzsHJM

Berezovsky Maxim Sozontovich (1745 -1777) Symphony Nº 2 in G major

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=jE5iWORvGpg

Berezovsky, Maxim Sozontovich  (1745 -1777) Symphony Nº3 in C major

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=lxEK-Oy_loc

Maxim Berezovs'ky (1745-1777) - Violin sonata in C (1772)

 

Zoran Stokić

13.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар