понедељак, 3. април 2023.

 

Preminuo Riuići Sakamoto, kompozitor muzike za film „Poslednji kineski car“

坂本 龍一

(1952-2023)

 

KULTURA Autor:Beta02. apr 202317:34 REUTERS//File Photo

 

Japanski kompozitor Riuići Sakamoto, poznat kao kompozitor fimlske i elektronske muzike, preminuo je u 72. godini od raka, saopšteno je na sajtu umetnika.

„Živeo je sa muzikom do samog kraja“, naveo je njegov tim i dodao da je Sakamoto umro 28. marta i da je želeo skromnu sahranu rezervisanu za krug porodice.

Sakamoto je početkom 2021. otkrio da boluje od raka debelog creva, dok se 2014. godine lečio od raka grla.

Široj javnosti je poznat kao dobitnik Oskara za najbolju filmsku muziku 1988. za ostvaranje „Poslednji kineski car“ Bernarda Bertolučija.

Sakamoto je sarađivao sa Brajanom de Palmom i Pedrom Almodovarom, a 2015. godine je komponovao muziku za film „Povratnik“ Alehandra Gonzalesa Injaritua.

Kompozitor je takođe bio ekološki aktivista, posebno se čulo za njegove aktivnosti o očuvanju životne sredine posle nuklearne katastrofe 2011. godine u Fukušimi.

Sakamoto je 2012. godine organizovao veliki anti-nuklearni koncert kod Tokija, na kojem je gost bio nemački elektro bend „Kraftverk“.

Kompozitor je 2007. godine osnovao nevladinu organizaciju „More Trees“ za očuvanje šuma u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

 

 

 

***

Komentar

***

 

https://www.youtube.com/watch?v=DaVTkd7z6Sg

LIFE a ryuichi sakamoto opera 1999 坂本龍一オペラ1999



*

https://www.youtube.com/watch?v=fTtCXTry0DU

The Last Emperor (Theme)


*

https://www.youtube.com/watch?v=LGs_vGt0MY8

Ryuichi Sakamoto - Merry Christmas, Mr. Lawrence


*


Sakamoto je bio ne samo kompozitor već i pijanista, muzički producent, glumac (ne samo u filmovima nego i TV reklamama, spotovima, kabareima); ukratko planetarni – muzičar i javna ličnost (veliki protivnik nuklearne energije; u pokretima zaštite životne sredine, naročito zaštita šuma, prikupljao je kroz humanitari rad, ogromna sredstva za žrtve Fukošime i tsl). Sa tri godine počeo je da svira klavir, a sa deset da uči komponovanje, zanimalo ga je "kako Stravinski stvara"; magistiroa je komponovanje, zato nije za čuđenje što je klasična muzika bila osnov njegovg stvaralaštva, bio je fan impresionizma, fan Debisia (kao mlad je tvrdio da je on reinkarnacija Debisia) ali je voleo i J.S.Baha. Stvarao je u najrazličitijim muzičkim žanrovima kao što su džez, avangardni pop, posebno tehno pop i komponovao je muziku za filmove. Imao je nadimak "Profesor" jer je odlično poznavao kako klasiku tako i svu popularnu muziku (kao mlad bio pod uticajem Bitlsa, Rolingstonsa i &) ali i etno muziku (ne samo Japana, nego i Afrike, Latinske Amerike) i elektronsku (gde je dao važan doprinos). I ako je prvo odbio ipak je napisao muziku (i izvodio je kao dirigent) za Olimpiske igre u Barceloni; odbio - rekavši: „ne volim sportske događaje koji podižu nacionalizam“! Nije bio ljubitelj opere (opera: "debela starica koja glumi tinejdžerku") ali je ipak napisao multimedisku operu (muzika i video): „ŽIVOT a Riuići Sakamoto opera 1999(!) Tema je "simbioza"; a život je "fluidan, nevidljiv, nečujan". U ovu opera on je uključio više od 100 umetnika: Pinu Bauš, Bernarda Bertolučija,.., Hozea Karerasa, Dalaj Lamu i Salmana Ruždija".

 

Zoran Stokić

3.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар