понедељак, 17. април 2023.

 

Kritičar Putina koji je optužio Vulina za prisluškivanje dobio 25 godina zatvora

 

SVET Autor:N1 Beograd, BBC17. apr 202311:108 komentara REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

 

Opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa njegovim kritikama rata u Ukrajini, javlja BBC.

Da podsetimo, Vladimir Kara Murza pominjao se i u Srbiji. On je, naime, izjavio je da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi. Vulin je to negirao, nazvavši ga lažovom.

„Smešno je što je Vulin tek sada reagovao. To je bilo tako davno. Podsetiću vas da je početkom decembra objavljeno da je Vulin početkom maja doleteo u Moskvu i predao sekretaru Saveta za bezbednost Nikolaju Patruševu transkript naših razgovora“, izjavio je tada Kara-Murza agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, srpski mediji su objavili da se Patrušev tada lično zahvalio Vulinu za dostavljenu informaciju a tada je i državna TV Rusija 24 emitovala reportažu o tome kakve su sjajne srpske tajne službe jer su predale „šta rade rusofobi“.

A BBC danas piše da je rusko-britanski (nekadašnji) novinar i političar „poslednji od brojnih Putinovih protivnika koji je uhapšen ili primoran da pobegne iz Rusije“. Britanski javni servis navodi da je on negirao optužbe tokom procesa i digao je glas kritikujući svoje suđenje.

Prošle nedelje je, kako prenosi BBC, na moskovskom sudu rekao: „Potpisujem svaku reč koju sam rekao. Ne samo da se ne kajem ni za šta od ovoga, već sam ponosan na to“, dodao je on.

Osim što je kritikovao takozvanu „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, Kara-Murza je takođe otvoreno govorio protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade.

Kako dodaje BBC, ovaj 41-godišnjak je odigrao ključnu ulogu u ubeđivanju zapadnih vlada da sankcionišu ruske zvaničnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

 

***

Komentar

***

 

Svako - vidi, razmišlja, postupa - iz svog "referentnog okvira". Poznato još u antici. Ko neće da čita orginale Gaja Julija Cezara "De bello civili" ("O građanskom ratu"); Lucius Cassius Dio "Istorija Rima"; Plutarha "Paralelne biografije" (svaki par biografija spaja Grka i Rimljana čiji životi imaju sličnosti, na primer, Aleksandar Veliki stoji pored Cezara, Demosten pored Cicerona) – znači ko neće da čita orginale može da u jednoj od najpopularnijih baroknih opera "Julije Cezar" u Egiptu od Hendla da se suoči sa dva suprotna referentna okvira, otvorenog i zatvorenog društva. Tema je važan faktor popularnosti ove opere, jer istorijska ljubavna afera dve od najpoznatijih ličnosti antike (Kleopatre i Cezara) oslobađa slušaoca zadatka da moraju da razotkivaju komplikovanu šemu zapleta. Besni građanski rat između Cezara i Pompeja. Cezar želi da uđe u trag Pompeju (koji je našao podršku i utočište kod Tolomea, kralja Egipta). Pompejeva supruga i sin, pokušavaju da ubede Cezara da se pomiri sa svojim protivnikom. On pristaje i šalje glasnike pomirenja Pompeju. U međuvremenu kralj Egipta je već registrovao mnogobrnojnu vojsku Cezara i odličio je da Pompeja "pusti niz vodu" i da se prikloni Cezaru; vođem tom idejom (svet posmata iz referetnog okvira zatvorenog društva) naređuje generalu Ahili da ubije Pompeja i "odsečenu glavu" preda Cezaru – kao znak prijateljstva. Umesto da bude impresioniran i srećan zbog novog saveznika, Cezar je besan zbog ovog ubistva (protivnika) i u besu šalje Tolomeu poruku da će potražiti tog podlog čoveka i pozvati ga na odgovornost zbog varvarskog zločina.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5R4Q5Ezz1YQ

Georg Friedrich Händel (1685-1759) - Julius Caesar (Charles Mackerras)

 

https://www.youtube.com/watch?v=VnON4yZTpvY

Julius Caesar, HWV 17, Act I Scene 1: Tyrant, avoid my sight (Caesar)

 

Zoran Stokić

17.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар