недеља, 9. април 2023.

 

Srbija i Kina i dalje žive u NEP-u(!) kao u MATRIKSU

*

Održana premijera u Bitef teatru, ovacije za „Brijune“

 

KULTURA Autor:N1 Beograd08. apr 202313:31 TANJUG/ Marijana Janković

 

U Bitef teatru održana je premijera predstave "Bilo jednom na Brijunima" u režiji Kokana Mladenovića. Kako je bračni par Broz davne 1971. godine na Brionima dočekao holivudske zvezde Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor - doneli su glumci Milan Marić, Tihana Lazović, Branislav Trifunović i Sanja Marković.

Karte za sva izvođenja u aprilu su unapred rasprodate, a publika je ovacijama nagradila glumačku ekipu, a mlada glumica Sanja Marković, koju je publika zavolela kao ženu Tome Zdravkovića u filmu “Toma”, dobila je najveći aplauz i gromoglasnu podršku za rolu Jovanke

Priliku da prvi vide autorski projekat poznatog reditelja nisu propustile mnoge javne ličnosti poput Sergeja Trifunovića, Vladimira Aleksića, Ivana Ivanović, Marije Kilibarde, Dragana Stojkovića Piksija, kao i novinarka Mia Bjelogrlić.

Predstava polazi od stvarnog istorijskog susreta dva bračna para: Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor. Ovaj susret dogodio se na ostrvu Brijuni sedamdesetih godina prošlog veka.

 

***

Komentar

***

 

Nova ekonomska politika (NEP) je bila ekonomska politika SSSR koju je predložio Lenjin 1921. kao privremeni lek; Lenjin: „Mi idemo korak unazad, da bismo kasnije napravili dva koraka napred"; NEP je "poslednja faza kapitalizma pre evolucije socijalizma". Osim Buharina koji je podržao NEP - kod ostalih ideologa boljševika NEP  je viđen u negativnom  svetlu  zbog njenog kompromisa sa nekim kapitalističkim elementima i odustajanja od državne kontrole. Ideolozi su videla NEP kao izdaju komunističkih principa i zagovarali su povratak potpunoj  planskoj  ekonomiji. Trocki, podržan od radikalnih članova KP, verovao je da će socijalizam u Rusiji preživeti samo ako država kontroliše sve. Kada je došao na čelo SSSR, Staljin je prvo sa Buharinom sprovodio NEP  i u čiskama se rešio Trockog. Ali je zatim 1928., napravio geštalt preokret - prihvatio ideologiju Trockog - i započeo čiske protiv Buharina (koga je Lenjin u testamentu nazvao "Ikonom komunizma") koga će optužiti za zaveru i streljati 1938. Da bi od SSSR (poljoprivredna zemlja) napravio industrisku (da bi "sustigao Zapad") započeo je 1928., petogodišnje državne planove industrijalizacije; Staljin je tada nametnuo kolektivizaciju poljoprivrede. Zemljište koje su držali kulaci oduzeto je i dato zemljoradničkim zadrugama (kolhozi i sovhozi). Bio je to početak "gladomora" – kulminacija je bila 1932/1933 kada je od gladi umrlo 7 miliona.  Titov "komunizam sa ljudskim likom" je ustvari Lenjin/Buharinov NEP. Slično je bilo u Kini (posle njihovog gladomora gde je pomrlo na desetine miliona) – Deng Sjaopinga je 1980., započeo post-Maove ekonomske reforme u pravcu "da se pomeri od" komandne ekonomije ka „socijalističkoj tržišnoj ekonomiji“pod uticajem NEP-a. Srbija i Kina i dalje žive u NEP-u(!) kao u MATRIKSU.

 

Zoran Stokić

9.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар