субота, 15. април 2023.

 

St. Protić: Izborni uslovi će, u to sam siguran, biti gori nego ikad

 

VESTI Autor:Danas15. apr 202311:17 N1

 

"Iskreno, nisam dobar prognozer, ali takozvanih izbora će biti ako i kad vlastima bude odgovaralo. Tako je bilo dosad, tako će biti i ubuduće", rekao je za Danas Milan St. Protić, istoričar i nekadašnji ambasador u SAD

„Mogućno je da vlast proceni korisnost izbora po sebe do kraja godine. Izborni uslovi će, u to sam siguran, biti gori nego ikad. Računica vlasti je veoma prosta: izbori za njih imaju smisla pod uslovom boljih rezultata od prethodnih. Oni bi najviše voleli da vladaju bez ikakvog ograničenja, kontrole ili kritike. Alergični su na svaki vid suprotstavljanja, protivljenja, oponiranja.Gledajte samo šta rade nezavisnim medijima i slobodoumnim novinarima. Treba ih sve ućutkati. I vezanih ruku i nogu, opasni su. Subverzivni. Zločesti“, rekao je on za Danas, odgovarajući na pitanje kada očekuje nove izbore.

Rekao je i da „ne veruje u jedinstvo ovih što se nazivaju opozicijom“.

„Toliko su slabi, nedosledni i divergentnih pogleda da je zajednički rad nemogućan. Kažem nemogućan, jer im ciljevi nisu isti. Ni ciljevi, ni interesi. Oni bi, svi do jednoga, da se igraju politike. Da sede u parlamentu, vode jalove rasprave, slikaju se na televizijama. Nisu zainteresovani za temeljan preobražaj Srbije. Niti su zaiteresovani, niti znaju šta bi i kako bi trebalo raditi. Učeni i pošteni ljudi, što ih još ovde ima, ne žele u aktivnu politiku. A bez njih nema uspeha. Na koga mislim? Mislim na ljude poput Miodraga Zeca, Vladimira Kostića, Dušana Teodorovića, sudije Majića, poput vaših uvaženih kolega Boška Jakšića i Zorana Sekulića, Danice Popović… Ima ih još, naravno. Jedinog koga želim da izdvojim iz ovog opozicionog sivila je Pavle Grbović. Jedina svetla tačka. Nadam se da ga politika i okolina neće pokvariti. Nedostaje mu trun ratobornosti. Trun borbenosti. Odsečnosti. Ovo je, ipak, Srbija. Kad bi ovi pametni i časni ljudi stali iza Pavla, možda bi se nešto i moglo učiniti. Uz nega i poneki prekaljeni opozicionar“, kaže on.

Ceo intervju čitajte na sajtu Danasa.

 

***

Komentar

***

 

Šta nas je naučila nauka? Da kada nema rešenja problema u datom skupu – treba iz tog skupa "izaći" - preći u neki novi hipotetički (složeniji) skup u kome možda uspemo da rešimo dati problem. Prošlo je 1945-1990-2023., dovoljno vremena i svi vide da u MATRIKSU (NEP) "nema rešenja za naše probleme" - samo dalje propadanje i izumiranje. NEP - Lenjinova "Nova ekonomska politika (1921-1928) - koji je preuzeo Tito tzv. "komunizam sa ljudskim likom"; od 1990 imamo nastavak NEP (uz imitaciju višeparlamentarizma). Kako se iz tog rigidnog skupa (despotska=birokratska država; tri grane vlasti nisu razdvojene; ne postoji autonomija struka) "PRELAZI" u organizaciono složeniji skup - građansku republiku (tri grane vlasti razdvojene; struke imaju autonomiju)? Peščanik života Srbije pokazuje da nam vreme za "skok" u novi skup ističe(!) Pomoću izbora u NEP? Malo morgen(!)

Zoran Stokić

15.04.2023.

Нема коментара:

Постави коментар