четвртак, 11. новембар 2021.

 

Falkon 9 uspešno lansiran, u posadi i 600. osoba koja se uputila u svemir

 

 

SCITECH Autor:Beta11. nov. 202109:30 > 10:212 komentara

Izvor: Tanjug/AP Photo/John Raoux

 

Raketa Falkon 9 kompanije Spejseks (SpaceX) lansirana je u sredu uveče uspešno iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.

 

Četvoro astronauta – troje Amerikanaca i jedan Nemac, uputili su se ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. U posadi je i 600. osoba koja je se uputila u svemir u 60 godina misija osvajanja kosmosa.

 

Reč je o trećoj operativnoj misiji na MSS koju je obezbedio SpaceX za Američku svemirsku agenciju (NASA).

 

Posada će se pridružiti tročlanoj ekipi koja boravi na MSS, dvojici ruskih kosmonauta i jednom astronautu NASA.


 

***

Komentar

***

 

Na ovakve vesti bar pola komentara je tipa: " Snimano u Holividu...I krajnja stanica neki profi TV studio sa efektima..."

Nažalost to je stanje stvari, zašto? Kada je knez Mihajlo 1860 (po drugi put) stupio na presto postojala je nada da će on uspeti da se u vladavini odvoji od metoda neprosvećene orijentalne despotije te da će ubrzati  proces evropejizacije Srbije. Toga su se užasavale reakcionarne snage u zemlji a u Rusiji "ruski slavenofili" (Aleksej Homjakov, Mihail Pogodin, Ivan Bjeljajev, Konstantin Aksakov, Ivan Aksakov i &) koji su se uplašili da bi to ugrozilo interese ruskog naroda - šalju "proglas srpskom narodu" – "Prva, najvažnija i neocenjiva sreća vaša, Srbi, to je jedinstvo vaše u Pravoslavlju, tj. u višem znanju, u višoj istini, u jezgri svakog duhovnog i naravstvenog napredovanja. Srbi treba da čuvaju Pravoslavlje, jer ono je zenica unutrašnjeg oka. Nasuprot tome, prosvetiteljski pojmovi slobode i blagostanja, onima koji su u tu sablazan poverovali zaslužili su Božju kazan i navukli su na sebe gore nesreće nego što su bile one od kojih su se jednom oslobodili. Evropsko prosvetiteljstvo je za pravoslavne Slovene tuđa bolest i početak zla i pogibli. Stoga Srbi treba s ljubavlju i zahvalnošću da primaju savete ruske pravoslavne braće. Međutim, i tu valja biti oprezan jer i među njima ima onih koji su se obrazovali pod uplivom tuđinskih principa. Ti su ljudi opasni, jer žive u zabludi, nesvesni svoje izopačenosti. Jednom reči, oni veruju u formalno-pravna načela i u bezličnu primenu zakona. Nasuprot tome, tvrde oni, prostota je viši stepen u društvenom životu nego najstarija izveštačenost, i svaki princip koji ističe iz duha i savesti uzvišeniji je od formalnosti i administrativnog piskaranja...Ne podajte se sablazni da budete Evropljani!" Kao što svi mogu da vide preko Vladike Nikolaja, Slobe, Voje, Vučića konačno se "ostvario" proglas slavenovila. Komentari na vesti iz nauke to samo slikovito pokazuju.


Ps. Knez Mihajlo je ubijen u Košutnjaku 1868.

 

Zoran Stokić

11.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар