недеља, 14. новембар 2021.

 


Izbori u Srbiji imaju smisla isto kao što ima smisla drveno-gvožđe


Kada je nešto principski pogrešno tu se nema šta popravljati. "Nacija" nije empirijski pojam pa zato i nije moguće da bude upotrebljen kao osnova praktične politike. Kao što je rekao K.Poper: " Načelo nacionalne države ne samo da je neprimenjivo nego nikada nije ni bilo jasno shvaćeno. Ono je mit. Ono je iracionalan, romantičan i utopijski san, san naturalizma i plemenskog kolektivizma.“ 

Evo hipotetički zamislimo da smo 100% nacionalna država Srbija, da li bi onda živeli bolje? Isto, da smo 100% pravoslavci, da li bi živeli bolje? Da smo 100% komunisti, da li bi živeli  bolje? Ako se umesto - stvarnim problemima - bavimo iracionalnim ideološkim pojmovima: nacija, vera, komunizam - naravno da stagniramo, zaostajemo isčezavamao, postajemo Indijanci u Evropi. Ta tri iracionalna pojma nisu empijriski pojmovi i - ne mogu da nose referentni sistem - iz koga se rešava  bilo koji stvarni relani problem života. Evo Rusija je bila hrišćankska, komunistička a sada nacionalna i opet ništa – ta tri kolektivizma joj nisu pomogla da se izgradi poput bilo koje zemlje u Evropi. Nuklearna je sila, samo zahvaljujući špijunaži i to je sve. Kina preživljava, iako je u komunizmu, samo zato što ima brojno stanovništvo. Da su zemlje u Evropi bile samo hrišćanske, ne bi odmakle dalje od Vizantije. Ono što ih je učinilo uspešnim društvima to je - zasluga empirijskog referentog okvira  - koji je omogućio postojanje: liberalizma, ekonomije, uvažavanju  individua, građanskom  društvu.  Tu se o stvarima sudi po posledicama tu je i vrednost moralnog ponašanja  – u posledicama.  I najbolji ili najčistiji motivi mogu da dovedu do loših posledica. 

Takođe kako su jevreji preživeli sva milinijumska stradanja (po raznim osnovama)? Religija jevreja ima težište na „ispravnom delovanju“, „ispravan način života“ na „Halašu“ a ne na „ispravnom verovanju“. Za glavni smer hrišćanstva, pak, vredi suprotno. Budući da tu čovjek očekuje da će naći najvišu istinu u „ispravnom mišljenju“, glavno je težište bilo na mišljenju. U religijskom razvoju to je dovelo do stvaranja dogmi, do beskrajnih prepirki i do netolerancije prema „jeretiku“. Čime se bavi Srbija decenijama? Uklanjanjem "jeretika" – nisu po ukusu ideologa (pravoslavlja, komunizma, nacije). I kad ukloni sve te "jeretike" da li će Srbija biti bolje mesto za život? Ne neće. Već se naziru konture pakla. Kad god je u istoriji neko u ime "apsolutnih istina" - "apsoluta" - hteo da stvori Raj na Zemlj nastao je Pakao.


Zoran Stokić

14.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар