четвртак, 18. новембар 2021.

 

Vidosav Stevanović: Aktuelna vlast je zbir svih naših loših osobina i navika

 

VESTI Autor:Beta, Novi magazin18. nov. 202108:49 > 08:579 komentara vidosav stevanović Izvor: Aleksandra Petrović/Nova.rs/arhiva

 

Književnik Vidosav Stevanović izjavio je da je aktuelna vlast u Srbiji zbir svih naših loših osobina, navika i običaja, u neku ruku izraz našeg zajedničkog manjka sposobnosti, odgovornosti, poštenja i pameti.

Stevanović je u intervjuu za nedeljnik Novi magazin kazao da se autokratski režim uspostavlja kad previše pojedinaca ima potrebu da se oslobodi lične odgovornosti i da svoje odlučivanje prenese na nekog drugog.

„I onda stare ili nove elite stvaraju autokratu po svojoj meri, a vlast se gradi oko njegove fiktivne moći, nameće se nasiljem i propagandom, i održava strahom i obmanama“, rekao je književnik.

Upitan kakvu će Srbiju za sobom ostaviti aktuelna politička elita, Stevanović kaže „bezmalo istu kakvu je i zatekla“.

„Onu koja većinski glasa za gore ljude i lošija rešenja, gotovo uvek protiv promena i modernizacije, buni se u ime koještarija i rado trpi gubitak prava, a sve ubeđena da to radi iz patriotizma, iz poštovanja prema precima i iz čiste ljubavi prema svojoj zemlji i svojim potomcima, iz urođenog slobodarstva“, rekao je.

Ocenio je da je vlast napravila državu prema svojim potrebama, oskudnu, nedovršenu i nesigurnu.

„Mladi prihvatili najtuplje i najgluplje priče svojih roditelja“

Upoređujući različite periode vlasti od 1990. do danas, Stevanović je rekao da se zadržava mnogo šta što ne valja, a ne menja upravo ono što je moralo biti promenjeno.

„Sve vreme je na delu ista utopija, ista propaganda, isti diskurs, s kratkim Đinđićevskim interludijumom, ista politika koju porazi nisu oborili, samo su je učvrstili na vlasti, u javnom govoru i u svesti ljudi. I među mladima koji su mirno, bez želje za sopstvenim mišljenjem i za svojom vizijom sveta, prihvatili najtuplje i najgluplje priče svojih roditelja“, objasnio je.

Na pitanje ko je najveći protivnik aktuelne vlasti, Stevanović je odgovorio „ona sama“.

„Bahata je, neumerena u zahtevima, parazitska, nasilna i zaslepljena, politički konfuzna, psihološki rastrojena, ograničena na nekoliko propagandnih slogana, nesposobna da odgovori na zahteve vremena i da shvati kako su promene neophodne, neiventivna i nestvaralačka. Istovremeno populustička i kastinska, na rečima ugađa svima, udvara se glasačima, a u praksi hrani sve veći broj nezajažljivih usta“, istakao je.

„Potrebno je da glasači shvate da su birači“

Po njegovim rečima Srbiji je potrebna vlast drugačija od aktuelne i bolja od dosadašnjih.

„Više demokratska, manje narodnjačka i time manje koruptivna, miroljubiva umesto ratoborna i stvaralačka umesto parazitska. Ukratko, inteligentna, praktična, fleksibilna i domišljata“, kazao je on.

Da bi vlast postala takva, dodao je Stevanović, potrebno je da glasači shvate da su birači i da im podosta stvari u životu zavisi od toga kako ispunjavaju listić na izborima.

„I da se država pomoću tako izabrane vlasti rastereti tajnih službi i vojničkih pretenzija, da se oslobodi pijemontističke megalomanije i čaršijskog jednoumlja, da smanji birokratiju i zaleči partijski parazitizam, da zaista postane laička. Da odbaci sve neuspele, poražene i gubitničke politike naše stvarne zajedničke prošlosti“, rekao je Vidosav Stevanović za Novi magazin.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Da,lepo rečeno.Nažalost stvari stoje još malo gore, zašto? Naši zarobljenici teorije zavere, toliko su mrzeli  zapadno građansko društvo, da su dok je padao zid u Berlinu 1989. – umesto da nas uvedu u EU – odlučili da nas ograde od Evrope. Imali su samo jedan problem: 80% javnog mnjenja videlo je budućnost Srbije (YU) u EU. Zato se oni od 1990. bave onim što se u - sociologiji zove "Edipov efekat" - (kod nas misle da je Edip prisutan samo u psihologiji i umetnosti), tj. samoostvarujuće proročanstvo (dirigovano): "narode, pomozite nam da se ostvari naše slavenofilsko proročanstvo: kulturno-politička nezavisnost od Evrope!"  Da bi se ovo proročansvo ostvarilo, u Srbiji je trebalo iskoreniti kritičko mišljenje i zdrav razum; i najvažnije trebalo je sprečiti da naša omladina dođe u dodir sa "empirijskim činjnicama"  (stvaranih poslednjih 1000 god) bez kojih nije moguće  - korektno - mišljenje i zaključivanje. Kako to postići? Jednostavno: pomoću "oče naš" (zameniti komunistički manifest bibiliom), podsticati kič i šund, podsticati kolektivističku ideologiju fašizma, koja za svog najvećeg neprijatelja smatra građansko društvo, individualne slobode i demokratski sistem vladanja, podsticati čovekove iracionalne, mračne sile – savez između mača i crkve – i, naravno, sprečavati  razvoj istoriju nauke, filozofiju nauke i naučne teorije saznanja. Tako ja na svom Mašinskom fakultetu nisam nikada mogao (osim redovne nastave) da održim ni jedno predavanje koje bi se bavilo "popularizaciom nauke, njenom istorijom, teorijom saznanja" ali su zato dozvolu da se bave popularizacijom "oče naš" dobila sveštena lica: Anfilohije, Atanasije, Irinej... Slično je bilo u celoj Srbiji, sve u vezi "nastave", "kulture"  je u Srbiji oduvek "strogo kontrolisano", te smo zato i stigli do generacja koje misle da je Zemlja "ravna ploča", da su vakcine zavera a da je politički agnažman  Sizifov posao - nešto što nije za njih korisno!

 

 

Zoran Stokić

18.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар