среда, 17. новембар 2021.

 

Išaran mural Borislavu Pekiću, natpis „Smrt četnicima“

 

KULTURA Autor:N1 Beograd17. nov. 202111:22 > 11:2461 komentara

Izvor: Dragan Mujan/Nova.rs

 

 

Poruka "Smrt četnicima" ispisana je preko murala sa likom pisca Branislava Pekića koji je nedavno oslikan u beogradskoj Cetinjskoj ulici.

 

Poruka na muralu sa likom Borislava Pekića sada je prekrivena daskama.

 

Ovaj mural izazvao je proteklih dana oduševljenje i prolaznika i korisnika društvenih mreža. Rađen je na osnovu fotografije koju je načinio Pekićev prijatelj Aleksandar Obrenović, a na kojoj je pisac sa dugačkom muštiklom i tamnim naočarima.

 

Ćerka Borislava Pekića, Aleksandra Pekić, takođe je izrazila zadovostvo zbog oslikavanja tog murala.

 

Prethodnih nedelja mural Ratku Mladiću, na uglu Njegoševe ulice i Ulice Alekse Nenadovića, izazvao burne reakcije i dosta tenzija u javnosti. Jutros su na tom istom ćošku osvanula još dva murala – četničkom komandantu Draži Mihailoviću i vojvodi Živojinu Mišiću.

 


 

***

Komentar

***

 

 

"Kad se pobrkaju svi lončići"(!)

 

Od '90 više generacija naše dece raslo je bez odgovarajućeg broja empirijskih činjenica, shodno veku u kome živi (svakim vekom taj se broj činjeica koje treba da "učitamo" u sebe enormno povećava). Orjentišemo se vidom, sluhom,dodirom, mirisom - bez sadržaja koja nam daju čula mi bi se stalno saplitali, padali, udarali... Nemojmo previđati da je i mišljenju potreban "ulaz" (prve cigle), da bi bilo moguće - poimanje, zaključivanje, suđenje i tsl – potrebno je more činjenica, na primer: Sveti Sava (1175-1236), Robert Grosetest (1168–1253).... Robert Grosetest prvi “naučnik” analizirao probleme indukcije i verifikacije. Preveodio Aristetelove knjige analitike, fizike, etike.  Unapredio optiku, teoriju svetlosti, toplote i zvuka; kancelar Oksfordskog univerziteta (1215/21)... činjenica: "engleska je kruna dozvolila razvoj liberalnog društva"...a Sveti Sava i Nemanjići  izabraše Vizantisku teokratiju, bez gradskih fakulteta....Tek  kada smo se snabdeli  činjenicama, možemo da probamo da objasnimo - trajektoriju engleskog i srpskog naroda kroz vekove - počev od srednjeg veka kada je i njih i nas bilo oko 1.5 miliona; i gde je ko stigao 2021.? A bez "empirijskih činjenica" našta liče naša - poimanje, zaključivanje, suđenje? Liči na dečiji unutrašnji koherentan sklop uverenja – iracionalni  mit (koji nam daje psihološku sigurnost) - koji deluje na nesvesnom  nivou. Tek sa odbacivanjem  iracionalnih dečjih mitova moguć je početak razvoja samostalne, slobodne - odgovorne - ličnosti koja je sposobna da usklađuje svoje potrebe sa društvenim zahtevima i svom životu pripiše odgovarajući  racionalni smisao.

 


*


Kada se rodimo (kada napustimo „rajsko“ stanje majčine utrobe) imamo samo 2 mogućnosti: 

(1) Povratak u rajsko stanje“, ali ovoga puta umesto u - zavisnost od majke - pojavljuje se simboličaka zamena: Bog, nacija, komunističak ideologija i tsl., od tih supstituta očekujemo da ćemo dobiti - apsolutnu zaštitu i sigurnost - kao što smo je imali u utrobi majka, tu iluziju sigurnosti plaća prevelikom cenom – gubitkom svoje ličnosti. 

(2) Put ka „sopstvenom razvoju“ - izgradnjom svoje ličnosti(!)

 

Zoran Stokić

17.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар