субота, 13. новембар 2021.

 

Grčka vlada i Majkrosoft digitalizuju Olimpiju – izgled od pre 2.000 godina

 

SCITECH Autor:FoNet, BBC12. nov. 202114:34 > 14:54

Izvor: Pixabay.com

 

Novi dogovor između grčke vlade i Majkrosofta predviđa digitalizaciju Olimpije, pri čemu će biti korišćena veštačka inteligencija za mapiranje lokacije i proširenu stvarnost kako bi se obnovio prvobitni dom Olimpijskih igara, javlja BBC.

Digitalizacija će omogućiti gledaocima da istraže područje kakvo je bilo pre više od 2.000 godina, a biće moguće pristupiti digitalnoj verziji u Olimpijskom muzeju u Atini.

Majkrosoft ima ambicije da se takmiči sa Fejsbukom sa sopstvenim planovima za takozvani metaverzum.

Za virtuelni obilazak bi se koristile tzv. pametne naočari sa više senzora i naprednom optikom i hologramima za prikaz informacija, spajanje sa stvarnim svetom ili simulaciju virtuelnog sveta.

Među 27 spomenika koje treba sačuvati su originalni Olimpijski stadion, hramovi Zevsa i Here i radionica poznatog vajara Fidije, navodi BBC.

 

***

Komentar

***

 

Osnovnu funkcija sporta je potisnuo - takmičarski sport - kod takmičarskog sporta težište je na novcu i publicitetu a to je dovelo do povećanja agresivnosti. A tragični događaji sa Olimpiskeih igara u Minhenu 1972 (umesto podsticanja mira i prijateljstva) su pokazali i agresivnost nacionalnih država. Primarno život je slučajno beskonačno bujanje širi se bez bilo kakvog tvorca i plana. Tek sekundarno "kada je nešto slučano stvoreno" postaje predmet "održanja”. U doba hordi još nije postojala “porodična kuća” pre kuće se pojavljuje - “klub” - mesto susreta mlađe muške populacije iz različitih hordi, temperamenti, “sportska” odmeravanje snaga, igra, zabava; jedna od zabava je bila i “otimanje” žena iz udaljenih hordi (otmica Sabiljanki, je daleki eho ove pra-prošlosti). Ali horde ne dozvoljavaju otimanje žena nekažnjeno – počinju “ratovi” – pojavljuje se “disciplina”, “autoritet”, “zakoni” i elementi “društvene strukture”. Nešto od tog iskonskog pra-sporta je sadržano i u antičkim Olipiskim igrama; ima i novina, sport razvija harmoniju tela, vrline, takođe čini ljude hrabrijima. O ugledu antičkih Olimpiskih igara možda najbolje pokazuje činjenica da je na Metastazijev libreto “Olimpijada” peko 80 kompozitora napisalo svoje opere (Kaldara, Vivaldi, Leonardo Leo, Pergolezi, Hase, ....,Galupi, Šakini, Misliveček....).

 

Zoran Stokić

13.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар