четвртак, 25. новембар 2021.

 

Kamenicama razbijeno staklo na zgradi jevrejskog groblja u Beogradu

 

VESTI Autor:N1 Beograd24. nov. 202122:34 > 22:3634 komentara Izvor: Čitaoci N1

Na zgradi jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici u Beogradu nepoznate osobe danas su razbile staklo kamenicama, potvrđeno je za N1.

U zgradu je ubačena i sekira, a policija je izašla na teren i obavila uviđaj.

Iz MUP-a se do sada nisu zvanično oglasili o ovom slučaju.

 *

Разбијено стакло на капели на Јеврејском гробљу у Београду

"Politika" (Фотографије Јеврејска општина)

У уторак увече непознати починиоци бацили су секиру и чекић којим су разбијена стакла капеле на Јеврејском гробљу у Београду чиме је причињена материјална штета. На срећу, нико није повређен, јер када се то десило нико није био у капели. Овај акт антисемитизма је дошао после напада на др Предрага Кона које неке десничарске групе поистовећују са злогласним доктором Менгелеом.

Јеврејска општина Београда наводи да је реч о акту вандализма и антисемитизма. Констатују да на срећу, никога у самој капели није било, јер је могло доћи до тешких телесних повреда или чак и смртног исхода јер су бачени оштри и тешки предмети пробили стакло и улетели у саму капелу.

„На жалост, ово нас подсећа на ‘Кристалну ноћ’, погром Јевреја који се десио у ноћи између 9. и 10. новембра 1938. године. Назив ‘Кристална ноћ” је настала због сломљеног стакла којим су биле испуњене улице у тадашњој Немачкој, Аустрији и делу Чехословачке, у ноћи у којој је организовано, чекићима, стакло на 267 синагога и мноштву јеврејских зграда и школа и чак 7.000 излога јеврејских радњи сломљено, а 30.000 Јевреја је ухапшено и послато у концентрационе логоре”, наводе из Јеврејске општине Београд. Подсећају да су недавно били сведоци натписа, Кон=Менгеле, на кући у којој живи познати епидемиолог др Кон, члан наше заједнице, као и срамних и узнемирујућих демонстрација испред његове куће уз коришћење жутих трака и Давидових звезда.

„Такође, почетком октобра смо на званичну фејсбук страницу Јеврејске општине Београд добијали претње новим Холокаустом, душегупкама уз сијасет нацистичких слика, као и антисемитских мејлова који су упућени на нашу званичну е-маил адресу. Треба да будемо свесни антисемитизма који је очигледно у порасту и у том смислу очекујемо да држава предузме неопходне кораке у циљу заштите чланова и имовине Јеврејске заједнице у Београду и Србији”, упозоравају у ЈОБ.

Пре неколико дана „Политика” је објавила интервју за новим председником ЈОБ-а Ароном Фуксом који је на питање о антисемитизму у Србији рекао: „Могао бих да кажем да нема институционалне опасности, већ од појединаца или мањих група. Редовно добијамо анонимне поруке антисемитске садржине, о чему обавештавамо надлежне органе. С друге стране, постоји латентна опасност од група, којима Јевреји нису директна мета. Групе, које проповедају теорије завере, често имају и антисемитске ставове. Горепоменути ексцес са др Коном је пример томе. Такође смо врло обазриви и на ситуацију других угрожених група, јер нас је искуство научило да то врло брзо можемо постати и ми”.

 

***

Komentar

***

 

Kad god u svetu arogantno “učeno neznanje” nastupa u ime - apsolutne istine - “lete glave”, tako je bilo i u Aušvicu - gde su "ljudi" bili "brojevi". Da će stvari po Jevreje krenuti loše videlo se prvi put jasno u tri rasprave Klinija (opat od 1122-1156, red koji je pokrenuo krstaške pohode) protiv jeretika: Petra iz Brisa (paroh u jednom selu u Alpima), Muhamedanaca, Jevreja. Na četvrtom lateranskom saboru 1215. hrišćanskim vladarima je naloženo da moraju Jevreje obeležavati komadom crvene okruglaste tkanine prišivene na odeću (preteča žute zvezde). Oduzeto im je pravo da poseduju zemlju, čak i da budu zemljoradnici, te da budu zanatlije većine zanata. Mogli su se baviti trgovinom, medicinm, bankarstvom. Inkvizicija, lomače, progoni, mržnja...korišćena je svaka prilika da se proglase krivim – krstaški pohodi, pojava kuge, pojava tri mala ledena doba,... Srednjovekovno hrišćansko društvo je, korak po korak, stvorilo - antijudeizam - u Evropi  koji je od Ernsta Haeckela, 1900.  prerastao u rasizam, podržavan teorijama  zavere i lažnim vestima, na pr, antisemitski pamflet "Protokol sionskih mudraca" koji opisuje jevrejsku zaveru da se zavlada svetom -  štampan 1903. u ruskom listu „Znamja“; napisao 1890. Matvej Golovinski, novinar operativac Ohrane, ruske tajne policije, kopirajući  Morisa Žolija „Razgovor između Makijavelija i Monteskjea na onome svetu“(1864) - kritika politike Napoleona III; delo nije antisemitskog karaktera niti se u njemu spominju Jevreji.

 

Zoran Stokić

25.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар